BIST 9.916
DOLAR 32,51
EURO 34,90
ALTIN 2.436,23
HABER /  GÜNCEL

Doğalgaza yüzde 10 indirim

Doğalgaz'a indirim müjdesi bu kez GAZBİR'den geldi. Birlik Başkanı doğalgaza indirimin tarihini de açıkladı.

Abone ol

GAZBİR Başkanı Kazancı, petrol fiyatlarının düşmesiyle beraber mart-nisan aylarında yapılması gereken doğalgaz indiriminin, Başbakan'nın da isteğiyle beklenenden daha erken yapılacağını belirtti

Doğalgaz Dağıtıcıları Birliği Derneği (GAZBİR) Başkanı Mehmet Kazancı, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ve Enerji Bakanı Hilmi Güler'in doğalgaz fiyatlarında indirimin beklenenden daha erken yapılması kararını aldıklarını söyledi.

Dünyadaki petrol fiyatlarının düşmesinin, doğalgazda da fiyatların düşeceğinin habercisi olduğunu ancak doğalgaz fiyatlarının 6 ay geriden geldiğini hatırlatan Kazancı, “Başbakanımız ve Bakanımız da aynı fikirde, fiyatların indirilmesi söz konusu. 6 aylık süreci beklemeden bu indirimi yapacaklarını görüyorum. Mart-Nisan'da 6 aylık periyot doluyor. O zaman indirim yapılması gerekirken, hükümetin daha önce indirim yapmayı düşündüğünü gördük ve bu sevindirici. Halkın da bu ekonomik krizden etkilenmesini düşünerek hükümet faklı bir politikayla yaklaşabilir” dedi.

ABONE SAYISI ARTIYOR

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Hilmi Güler, biraraya geldiği GAZBİR üyeleriyle 2008 gerçekleşmeleri ve 2009 hedefleri konusunda görüş alışverişinde bulundu. Bakanlıkta gerçekleşen görüşmenin ardından GAZBİR Başkanı Mehmet Kazancı, hükümetin 2003'te iktidara geldikten sonra doğalgaz konusunda BOTAŞ nezdinde ciddi yatırımlar yaptığını, özel sektörün de bu şekilde önünün açıldığını ve sektör olarak önemli yatırımlar yaptıklarını belirterek, 8 milyon abone sayısını her yıl ortalama 1 milyon artırmayı hedeflediklerini söyledi.

FİYATLAR EN AZ YÜZDE 10 DÜŞER

Ekim ayında yapılan yüzde 23'lük rekor zamla tepki çeken doğalgaz fiyatlarında indirim çalışmaları yapılıyor. Petrol fiyatlarındaki şok düşüşler ve kurun daha fazla artmaması üzerine en az yüzde 10 olmak suretiyle yüzde 30'a varan bir indirim yapılabileceği belirtiliyor. Ayrıca TEDAŞ 1 Ocak'tan geçerli olacak yeni elektrik tarifesi için EPDK'ya başvurdu; toptan tarifede değişiklik istenmedi. Ancak formül değişikliğinden kaynaklanan ve bazı tüketim gruplarını etkileyen artışlar için de çalışılıyor.