BIST 9.717
DOLAR 32,54
EURO 34,88
ALTIN 2.425,79
HABER /  GÜNCEL

Diyarbakırlı annelerden HDP’ye ziyaret

Çocukları PKK tarafından kaçırılan Diyarbakırlı anneler, Halkların Demokratik Partisi’ni (HDP) ziyaret ettiler. Aileler, görüşmede HDP Mille...

Abone ol

Çocukları PKK tarafından kaçırılan Diyarbakırlı anneler, Halkların Demokratik Partisi’ni (HDP) ziyaret ettiler. Aileler, görüşmede HDP Milletvekili Nursel Aydoğan’a konuşmasından dolayı tepki gösterdiler.
Çocukları PKK tarafından kaçırıldığı gerekçesiyle Diyarbakır’da oturma eylemi yaparken eylemlerini Ankara’da devam ettirme kararı alan anneler, HDP’yi ziyaret etti. Aileler ile HDP Diyarbakır Milletvekili Nursel Aydoğan görüştü. Aydoğan, çözümlenmeyen bir Kürt sorunu olduğunu ve yaşanan sıkıntıların sebebinin çözümsüzlük politikası olduğunu belirtirken anneler konuşmayı keserek salonu terk etmek istediler. Aydoğan’ın konuşmasını uzun bulan anneler, “Biz çocuklarımızı istiyoruz. Başka bir şey istemiyoruz” diyerek hızlı çözüm gerektiğini ifade ettiler.

“16 YAŞINDAN KÜÇÜK OLANLARIN TÜRKİYE’YE GELİŞLERİ, AİLELERİNİN YANLARINA GELİŞLERİ SAĞLANACAK”
Grup sözcüsü Erhan Eren’in aileleri sakinleştirmesinin ardından Aydoğan konuşmasını şöyle sürdürdü:
“Parti olarak samimiyetinize inanarak söylüyorum. Kürt sorununun çözümüyle ilgili elimizden gelen her türlü çabayı gösteriyoruz. Sizlerin de katkıları ve gayretleriyle inşallah en yakın zamanda yarın arkadaşlarımız İmralı Adası’na gidiyorlar. Ben bazı gerçekleri sizlerle paylaşıyorum. Ben sizlere gerçek olmayan şeyleri söyleyip boş hayaller yaratmak istemiyorum. Önümüzdeki hafta eğer çözüm istemeyen, barış istemeyen güçlerin herhangi bir saldırısı, herhangi bir olumsuz yaklaşımı olmazsa, önümüzdeki hafta çözümle ilgili sürecin yasal güvence altına alınmasıyla ilgili paket geliyor. Bu paketin içeriği çok kapsamlı. Önemli noktalarından biri PKK’ya katılmış olanların tekrar demokratik ve siyasal yaşama dönüşleri ve eve dönüşleriyle ilgilidir. En kısa zamanda bize göre bu yasa çıktıktan sonra gereken yapılacak ve sizlerin çocukları da dahil bütün çocuklarımız gelip ailelerine kavuşacaklar. PKK’nın da bu konuda bir yaklaşımı oldu. PKK uluslararası bir sözleşmeye imza atmıştı. Uluslararası sözleşmeye götüren kurul Kandil’e gitti. PKK yöneticileriyle görüştü. Orada da çocuk yaşta katılanların tekrar ailelerine geri dönüşleriyle ilgili bir karar alındı. O çerçevede de 16 yaşından küçük olanların Türkiye’ye gelişleri, ailelerinin yanlarına gelişleri sağlanacak. 16 ve 18 yaş arasında olanlarla ilgili de PKK’nın açıklamasına göre ailelerimiz gidip çocuklarıyla görüşecekler. Çocuklarını alıp getirebilecekler. Bütün bunların hepsi çok kısa zamanda olacak. Çocukların oraya çıkış nedeni bu sorun çözülsün diyedir. 90 yıllık süreç sonunda ciddi adım atılmıştır.”
Ailelerden inanmalarını isteyen Aydoğan, “Tek bir insanımızın dahi savaştan çıkarı yoktur. Şuanda anlaşıldı ki devletin de bu savaştan çıkarı yoktur. O zaman ne yapmak gerekiyor. Bu sorunu çözmek gerekiyor. En kısa zamanda adım atılacak. Bu ülke halklar bahçesine dönecek” dedi.

“ANNELER SİLAHLARA BAŞKALDIRIYORLAR”
Kardeşi PKK tarafından dağa kaçırılan Erhan Eren ise, halkların kardeşliğinin silahla dağda olmayacağını belirterek, “Anneler silahlara başkaldırıyorlar. Silahlara veda edilmesi gerektiğini söylüyorlar. Annelerin HDP ve BDP’den de isteği budur. Toplumsal ve kalıcı barış belki bu annelerin sayesinde gelecek. Annelerin ideolojileri olmaz, merhametleri olur. Anne yüreği bu barışı getirecek. Ne olur annelerin yüreğindeki bu ateşe bir su dökün. Ne olur bu ateş dinsin. Biz evlatlarımızı ne zindanda ne dağda artık görmek istemiyoruz” şeklinde konuştu.
(İHA)