BIST 9.767
DOLAR 32,59
EURO 35,02
ALTIN 2.457,43
HABER /  GÜNCEL

İngiltere: Telekulak davası yargıcı Başbakan'a çıkıştı

İngiltere'deki telefon dinleme skandalının yargıcı, dava devam ederken açıklama yapması nedeniyle Başbakan David Cameron'a tepki gösterdi.

Abone ol

İngiltere'de gündemi yıllardır meşgul eden telefon dinleme skandalının yargıcı, dava devam ederken açıklama yapması nedeniyle Başbakan David Cameron'a tepki gösterdi.

Başbakan, dün davada jüri tarafından suçlu bulunan, News of the World gazetesinin editörü Andy Coulson'ı bir süre iletişim direktörü olarak çalıştırmasını "yanlış bir karar" olarak nitelemişti.

Cameron, bu kararı nedeniyle özür dilemişti.

Davanın yargıcı Henry Boulton Saunders, Başbakan'ın jürinin diğer suçlamalarla ilgili kararını açıklamadan bu açıklamayı yapmasını "üzücü" olarak niteledi ve Cameron'ın medyaya kötü örnek olduğunu söyledi.

Yargıç, Coulson'ın yeniden yargılanıp yargılanmayacağına Pazartesi günü karar verecek.

Andy Coulson, 2007'de Rupert Murdoch'a ait News of The World gazetesinin editörlüğünden ayrıldıktan altı ay sonra David Cameron'ın medya danışmanı olmuştu.

Gazetenin kraliyet muhabirinin hapse girmesine neden olan skandalla ilgili bilgisi olmadığını söyleyen Coulson, 2010'da Başbakan olan Cameron'ın iletişim direktörlüğüne getirildi.

Ancak Coulson, gazetenin çok sayıda kişinin telefonlarını gizlice dinlediğini bildiği iddiaları üzerine bir yıl sonra bu görevinden ayrılmak zorunda kaldı.

168 yıllık News of the World'ün kapanmasıyla sonuçlanan skandal, gazetenin 2000-2006 arasındaki haberlerinde sistematik olarak telefon dinlediğinin ortaya çıkmasıyla patlak vermişti.

Telefonları dinlenenler arasında siyasetçiler, suç kurbanları, ünlüler ve kraliyet ailesi mensupları bulunuyor.

Yargılama boyunca savunma avukatları da gazete çalışanları tarafından yasadışı dinlemeler yapıldığını kabul etti.

Ancak avukatlar, bu suçların gazete tarafından yıllık 100 bin sterlin karşılığında işe alınan özel dedektif Glenn Mulcaire ve editör Goodman tarafından işlendiğini savunuyor.