BIST 10.219
DOLAR 32,21
EURO 34,86
ALTIN 2.444,47
HABER /  GÜNCEL

Diyarbakır Valisi'nden bayrak açıklaması

Diyarbakır Valisi Mustafa Toprak, nevruz kutlaması ile ilgili yaptığı değerlendirme yaptı.

Abone ol

Diyarbakır Valisi Mustafa Toprak, nevruz kutlaması ile ilgili yaptığı değerlendirmede, ''O noktada bayrağımızın olmaması ciddi bir eksiklik ama bundan sonra bunun giderileceğine inanıyorum. Herkes bu sürece olumlu katkı koymalı. 75 milyonu rahatsız edebilecek görüntülerden de uzak durmalıyız'' dedi.

Kayapınar ilçesindeki katıldığı bir programın ardından gazetecilerin sorularını yanıtlayan Toprak, Nevruz Bayramı'nın Diyarbakır'da büyük bir coşku ile kutlandığını anımsattı.

Kutlamalarda bayrağımızın olması gerektiğini ifade eden Toprak, şöyle dedi:

BAYRAĞIMIZIN OLMAMASI BÜYÜK EKSİKLİK AMA GİDERİLECEĞİNE İNANIYORUM

''O noktada bayrağımızın olmaması ciddi bir eksiklik ama bundan sonra bunun giderileceğine inanıyorum. Herkes bu sürece olumlu katkı koymalı. 75 milyonu rahatsız edebilecek görüntülerden de uzak durmalıyız. Kanunlar çerçevesinde yetkili olanlar, bu noktada eğer ki kanuna aykırı davranışlar varsa bunların gereğini şüphesiz yapıyor. Bundan sonraki etkinliklerde buna dikkat edilmesi gerekir. İçimizdeki, vicdanımızdaki, yüreğimizdeki, şahsiyetimizdeki güzellikleri de ortaya çıkarmamız gerekiyor. Herhangi bir yol kazası ve olumsuzluk olmaması açısından her bir bireyin, dinamiğin, tarafın bu konuda üzerine düşen görevi hassas ve özenli davranışı ortaya çıkarması gerekir diye düşünüyorum.''

Mardin Bağımsız Milletvekili Ahmet Türk, Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Konukevi'nde nevruz kutlamaları için kente gelen Bolivyalı siyasetçileri Van Bağımsız Milletvekili Aysel Tuğluk ile birlikte kabul etti.

BUNDAN SONRA TOP HÜKÜMETTE

Türk, Kürtlerin devletin bundan sonraki adımlarını bekleyeceklerini belirterek, ''Sürecin arkasında olduğumuzu ifade ettik. Orada Öcalan'ın gönderdiği mesaj açık. Çok açık bir şekilde duygusunu, düşüncesini ve süreçle ilgili yapılması gerekenleri ortaya koyuyor. Bundan sonra top hükümettedir. Hükümetin kucaklayıcı, Kürtlerin hak ve hukukunu esas alan bir yaklaşımını, sorunu barışçıl bir sürecin gelişmesine katkı sunmalı. Ama mantıklarında, düşüncelerinde bir değişiklik olmadığı takdirde de Kürtlerin de artık süreci çok iyi bilen, demokrasinin, özgürülüğün ne olduğunu bilen Kürtler de o özgürlük mücadelesinden asla taviz vermez. Bence bayrak konusunu tartışmanın hiçbir anlamı yok. O katliamların yapıldığı nevruzlarda bile Kürtler bayramı kutladı. Bizim bayrağa karşı herhangi bir düşmanlığımız yok. Partimizde bayrak var, grubumuzda bayrak var. Ama biz şimdi siyasi olarak karar alsak bile birileri onu indirdiği zaman bu sefer farklı bir tartışma olur. Aslında bunun süreçle hiç ilgisi olmaması gereken bir şey'' diye konuştu.

Aysel Tuğluk ise yeni bir sürecin startının verildiğini ve dünkü nevruz kutlamalarında Öcalan'ın mesajındaki vurguların son derece önemli olduğunu dile getirdi.

Bunu demokratik birliktelik ve birlikte yaşama manifestosu olarak değerlendirdiğini vurgulayan Tuğluk, ''Nihayetinde bizim bin yıllık kardeşliğimiz var. Kürtler, Türkler bu coğrafyada yaşayan bütün kimlikler, eşit ve özgür bir arada yaşamayı başarabiliriz'' diye konuştu.

Kaybet kaybet siyasetinden, kazan kazan siyasetine geçiş durumunun söz konusu olduğuna değinen Tuğluk, şunları söyledi:

''Artık barış içerisinde yaşamanın arayışlarını yürütmeliyiz. Bunu başarabiliriz işte bin yıllık tarihimiz bunun bir güvencesi diye düşünüyorum. Çok fazla birşey istenmiyor birlikte yaşamamızı güçlendirecek bir eşit özgürlük temelinde bir hukuk isteniyor. Kürtler sadece haklarının tanınmasını istiyor.

DİKKATLİ OLMAK ZORUNDAYIZ

Öcalan'ın ortaya koyduğu çerçevede bir yaklaşım görüldüğünde iddia ediyorum Kürt meselesi bir haftada çözülebilir. Bu süreci istemeyen bazı provokatif adımlarda olabilir. Biliyoruz istemeyen güçler var içerde ve dışarıda bunlara karşıda çok dikkatli olmak zorundayız diye düşünüyorum.''

Dünkü kutlamalar sırasında BDP Grup Başkanvekili Pervin Buldan'ın Kürtçesiyle ilgili olarak da, ''Önemli olan o metindeki içerik. Bugün bizler Kürtçeyi bilmiyorsak bu devletin inkarcı politikasından dolayıdır. Yeterince bilmiyorsak ama kendi dilimize de sahip çıkacağız onun mücadelesini veriyoruz zaten'' dedi.