BIST 9.916
DOLAR 32,44
EURO 34,74
ALTIN 2.438,67
HABER /  GÜNCEL

Diyarbakır Nevruz kutlamaları başladı

Diyarbakır'daki Nevruz kutlamaları karnaval tadında yaşandı. İşte dakika dakika yaşanan tüm gelişmeler...

Abone ol

İNTERNETHABER/ÖZEL İÇERİK

DİYARBAKIR'da 1 milyona yakın kişi, Nevroz kutlamasının yapıldığı merkez Bağlar ilçesindeki Nevroz Parkı'nda buluştu.

Kutlamalara Abdullah Öcalan'ın Nevroz mektubu damga vurdu. Karnaval havasında geçen Nevruz kutlamalarının önemli konukları da vardı. Nevroz'da beklenmedik gelişme ise Kandil'den gelen videolu mesajdı.

İşte gün boyunca Diyarbakır Nevruz alanında yaşananların geniş özeti...

NEVRUZ MEYDANINDAN ÇARPICI KARELER

ÖCALAN'DAN BARIŞ MEKTUBU

Diyarbakır'da Nevroz kutlamasının en önemli bölümü Abdullah Öcalan'ın İmralı'dan gönderdiği Nevruz mektubuydu. Günler önce MİT tarafından BDP'ye mühürlü zarfta gönderilen mektuptan yerel seçimler öncesi barış mesajı çıktı. Mektubun Kürtçe metnini Pervin Buldan, Türkçe metnini ise Sırrı Süreyya Önder okudu.

ÖCALAN NEVRUZ MEKTUBUNDA DİKKAT ÇEKEN BÖLÜM... TIKLAYIN

28093.jpg

NEVRUZ'DA BİR İLK... KANDİL'DEN MESAJ

2013 Nevroz kutlamaları PKK lideri Abdullah Öcalan'ın mektubuyla çözüm sürecine start vermiş ve bir ilke sahne olmuştu. 2014 Nevroz kutlamaları ise bir başka ilke sahne oldu. KCK yönetiminin tepe ismi Cemil Bayık, Kandil'den videolu Nevruz mesajı gönderdi. Bayık'ın mesajı sahneye kurulan ekranlar aracılığıyla kutlamalara katılanlara izletildi.

CEMİL BAYIK'TAN VİDEOLU NEVRUZ MESAJI... TIKLA İZLE

28074.jpg

KÜRT FIRST LADY PROTOKOLDE

Irak Cumhurbaşkanı Celal Talabani'nin eşi Hero Talabani'de Diyarbakır'daki Nevroz kutlamalarına katıldı. Kürt siyasetinde etkinliği bilinen Hero Talabani'yi Diyarbakır Havalimanı'nda BDP'liler karşıladı. Protokolde ise Leyla Zana ile Ahmet Türk'le birlikte oturdu. 

diyarbakir-nevruz-leyla-zana.jpg

KÜRT FIRST LADY NEVRUZ'A GELDİ... İŞTE DETAYLAR TIKLAYIN

NEVRUZ'A CUMA NAMAZI ARASI

Diyarbakır'daki Nevroz kutlamalarının Cuma gününe denk gelmesi de daha önce görülmemiş anların yaşanmasına neden oldu. Sabahtan başlayan kutlamalara Cuma namazı vakti geldiğinde ara verildi ve katılımlara Cuma Namazı'nı kılmaları için yer gösterildi. 

NEVRUZ'DA CUMA NAMAZI GÖRÜNTÜLERİ OBJEKTİFLERE BÖYLE YANSIDI

 KARADENİZ MÜZİĞİYLE NEVRUZ KUTLAMASI

Karadeniz müziğinin ünlü grubu Karmate de Nevroz için Diyarbakır'daydı ve kutlamada sahne aldı. Tulum ve kemençe eşliğinde meydanı coşturan grup halkların kardeşliği vurgusu yaparken herkesin Nevruz bayramını kutladı, Kürtçe Lazca ve Türkçe türküler seslendirdi.

YOĞUNLUK NEDENİYLE YÜRÜYEREK GELDİLERdiyarbakır nevruz.jpg

Aralarında BDP'nin de bulunduğu tertip komitesince düzenlenen Nevruz kutlamasına katılmak için kentin farklı noktalarından belediyeye ait araçlarla ücretsiz parka taşınan vatandaşlar, yoğunluk nedeniyle yaklaşık bir kilometre mesafede araçlardan inerek, yaya olarak alana alınıyor.

YÖRESEL KIYAFET ÇAĞRISI

Vatandaşların büyük bölümünün tertip komitesinin çağrısı doğrultusunda yöresel kıyafetlerle kutlamalara katıldığı görüldü. Bazıları yöresel kıyafet giyinen ve zabıta ekiplerince park alanı dışında belirlenen yerlere yerleştirilen çok sayıda seyyar satıcı alanda yemek, tatlı, su ve ciğer kebap satıyor.

350 GAZETECİ AKREDİTE OLDU     

Platformda aralarında Kürtçe, Türkçe, Arapça, Süryanice'nin de yer aldığı 10 dilde, "Nevruz kutlu olsun" pankart yer alıyor.Çok sayıda televizyon kanalının canlı olarak yayınlayacağı kutlamayı izlemek için yurt içi ve yurt dışından Diyarbakır'a gelen 350'yi aşkın gazeteci akreditasyon yaptırdı.

PİKNİK YAPAN DA VAR HALAY ÇEKEN DE

Alanda toplanan gruplar, müzik yayını eşliğinde halay çekerek eğlenmeye başladı. Çocuklar alanın yakınındaki parkta oyun oynarken, bazı aileler de çimlere serdikleri kilimlerin üzerine piknik yapıyor.Parkın etrafındaki açık arazide top oynayan çocuklar, parkta çay içenler ve halay çekenlerle alanda tam bir karnaval havası yaşanıyor.

2a0f4072-42d6-489f-b446-fb3f1eb02fa5.20140321164915.jpg