BIST 9.916
DOLAR 32,44
EURO 34,74
ALTIN 2.438,67
HABER /  MEDYA

Diyarbakır konuşması tarihiydi ama

Başbakan Erdoğan'ın tarihi Diyarbakır mesajları yankı uyandırdı. Peki çözüm sürecine etkisi nasıl olacak? Ahmet Hakan yazdı.

Abone ol

Yazar Ahmet Hakan, Diyarbakır'da yaşananlara ihtiyatlı yaklaştı.

Başbakan Erdoğan'ın Diyarbakır konuşmasını olumlu bulan da var, olumsuz bulan da.

Barzani'ye teşekkür ederken "Kürdistan" diye hitap etmesi, "Dağdakiler" inecek, cezaevleri boşalacak" sözü, ve dün Bismil'de "Bu sadece bir başlangıç" demesi yankı uyandırdı.

Çarpıcı açıklamalardan sonra herkesin aklındaki soru çözüm süreci nereye varacak? Barzani ile samimi görüntüler, Tatlıses-Perver düeti iz bırakan kareler arasında yer aldı.

Hürriyet si yazarı Ahmet Hakan, Diyarbakır'da olup biteni bugünkü köşesinde değerlendirdi. 

BARZANİ'YE TEPKİ GÖSTERMEMELERİNİN 3 NEDENİ

Barzani'nin Suriye'de PYD'ye öfke kustuğunu yazan yazar, bu durumun Kürt siyasi hareketinin tepkisini çektiğine işaret ediyor. Barzani'ye duyulan öfkenin dışa vurulmasını da yazar, şu üç nedene bağlıyor:

"BİR: Kürtler Kürtlerle mücadele ediyor görüntüsü vermemek... İKİ: Barzani’ye bölgede duyulan saygıyı dikkate almak... ÜÇ: Her şeye rağmen Barzani’nin devlet tarafından karşılanmasını bir kazanım olarak görmek..."

BARIŞ İMRALI'DAN, KANDİL'DEN GEÇİYOR

Barzani’nin gelişinin ya da Şivan’ın İbo ile düet yapmasının tıkanan sürece beyaz sayfalar açtıracak boyutta olmadığını savunan yazar, ancak sürecin devam etmesine yönelik umutları tazeleyebileceği görüşünde.

Barışın Barzani ve Şivan ile yapılmacağını belirten yazar, sürece ihtiyatlı yaklaşmasının nedenini böyle açıklıyor.

(...)Barış, Kürt siyasi hareketiyle yapılacak... Yani barış, İmralı’dan, BDP’den, Kandil’den, BDP’ye oy yağdıran Kürtlerden geçecek... Bu açıdan Diyarbakır buluşması güzeldi güzel
olmasına ama asla “işi bitiren” bir buluşma değildi. 
Barzani’li ve Şivan’lı Diyarbakır buluşması, ancak kusursuz işleyen bir barış süreci içinde büyük anlam kazanabilirdi. Fakat gelin görün ki... Hem barış sürecinde yaşanan tıkanmalar, hem de Barzani’nin Suriye Kürtleri konusunda Kürt siyasi hareketiyle yaşadığı ihtilaflar nedeniyle bu buluşma yeterince anlam kazanamadı.

*

Sözün özü şudur:
Överken kendinden geçenlere ihtiyatla yaklaşmakta fayda var."