BIST 10.277
DOLAR 32,34
EURO 34,81
ALTIN 2.393,53
HABER /  GÜNCEL

Diyarbakır, Erbil, Dohuk üçgeni

Diyarbakır ile Irak'ın Erbil ve Dohuk Ticaret ve Sanayi Odaları arasında protokol imzalandı.

Abone ol

Diyarbakır TSO Başkanı Mehmet Kaya, TSO hizmet binasında düzenlenen protokol imza töreninde, Erbil ve Dohuk TSO'ları arasında bir ekonomik işbirliği protokolü imzalayacaklarını, protokol ile karşılıklı olarak odaların kapasitesini geliştirmeye yönelik çalışma yapacaklarını, iş adamlarının karşılıklı olarak çıkabilecek sorunlara çözüm bulmaya çalışacaklarını ve fuar gibi organizasyonları birlikte yapacaklarını söyledi.

Temel amaçlarının özellikle Irak'ın kuzeyinde iş adamlarının karşılaşabilecekleri sorunlar konusunda çalışma yürüteceklerini aktaran Kaya, Irak'ın Türkiye için önemli bir pazar olduğunu, ancak Diyarbakır olarak bu pazardan istedikleri şekilde yararlanamadıklarını bildirdi.

Ticaretin istenilen seviyede olmamasının nedeninin iş adamlarının Irak'taki ihaleler ve ticari ilişkiler konusunda gerekli destek ve bilgi sahibi olmamalarından kaynaklandığını kaydeden Kaya, bu amaçla yola çıkarak protokolü uygun gördüklerini aktardı.

Protokolün Diyarbakır'daki iş adamlarına katkısı olduğu kadar Irak'ın onarılmasına da katkısı olacağını ifade eden Kaya, şöyle dedi:

''Protokolün hayırlı olmasını diliyorum. Irak ile ticaret bugün istenilen seviyede değil. En önemli gelir komşu ülkelerle yapılan ticarettir. Rakamlara baktığımızda Türkiye'nin Irak ile olan ticareti yaklaşık 1 milyar dolar iken, 2005 yılında 7 milyar dolara çıktığını görüyoruz. Ama süreç içerisinde 2005 yılından itibaren bir gerileme yaşanıyor. Irak ile ticaretimiz istenilen seviyede değil. Diyarbakır'ın da son dönemlerde gelişen önemli sektörleri var. Bu sektörlerin Irak pazarından pay almasıyla ilgili bu anlaşmanın önemli olduğuna inanıyoruz. İnşaat, mermer ve gıda sektörü anlamında önemli bir pay alacağız. Diyalogsuzluk ve bilgisizlikten ilişkiler yeterli değil.''

Irak ile ticaret konusunda yaşanan sıkıntıları Cumhurbaşkanı ve Başbakana ilettiklerini, gelişen süreç içerisinde özellikle Irak Devlet Başkanı Celal Talabani'nin Türkiye'ye gelmesi ile olumlu gelişmeler olduğunu gözlemlediklerini anlatan Kaya, Iraklı iş adamlarının Türkiye'ye gelmeleri konusunda yaşanan sıkıntılar gibi sorunların çözüleceğine inandığını vurguladı.
ERBİL TSO BAŞKANI

Erbil TSO Başkanı Darajalil Al-Khayat da protokol için Kaya'ya teşekkür ederek, daha önce de işbirliğini geliştirmek için görüştüklerini bildirerek, '' Diyarbakır ve Türkiye'deki iş adamlarının Irak'a rahatlıkla gelip yatırım yapmalarını umuyoruz ve bekliyoruz. Protokolde işbirliğini geliştirilmesine yöneliktir. İş adamlarına yardımlaşma ve yatırım konusunda bazı rahatlıklar sağlanacaktır. Bundan böyle Irak'ın kuzeyinde düzenlenecek fuarlara iş adamlarını bekliyoruz. İş adamlarının kazançları artacaktır'' diye konuştu.

Dohuk TSO Başkanı Ayad Hasan Abdulhalim ise Körfez Savaşı öncesinde Türkiye'ye gelmek zorunda kalan Iraklı Kürtlere Diyarbakırlıların yardımcı olduğunu belirterek, ''Biz bunu unutmadık. O dönemde bize büyük destekleri oldu. Bu nedenle bu işbirliği protokolüne çok sevindik'' dedi.

Daha sonra Diyarbakır, Erbil ve Dohuk arasında ticaret ve sanayinin geliştirilmesi amacıyla İşbirliği Destek Merkezlerinin kurulmasını ön gören protokol imzalandı.