BIST 10.400
DOLAR 32,23
EURO 34,95
ALTIN 2.412,19
HABER /  EKONOMİ

Diyarbakır cazibe merkezi oldu

Diyarbakır'ın cazibe merkezi iller arasına alınması Diyarbakırlı işadamlarını sevindirdi.

Abone ol

Diyarbakır Ticaret Borsası Başkanı Fahrettin Akyıl, Diyarbakır'ın cazibe merkezi iller arasına alınmasının umut verici olduğunu söyledi. Akyıl, yaptığı açıklamada, basında çıkan haberlerden Diyarbakır, Elazığ, Erzurum, Gaziantep, Kayseri, Konya, Malatya, Samsun, Sivas, Şanlıurfa, Trabzon ve Van'nın cazibe merkezleri olarak belirlendiğini öğrendiklerini bildirdi.

Doğu ve Güneydoğu Anadolu Bölgelerinin Avrupa'nın en uç noktası ve Asya'ya açılan kapı olduğunu, bu bölgeyle bağlantılı coğrafyada Ortadoğu da dahil olmak üzere yaklaşık 400 milyon insanın yaşadığını ifade eden Akyıl, ''Bölge, bu pazarı hedefleyen ve dünyadaki yatırımcıların ilgisini çeken bir yapıya kavuşması durumunda, bir üretim ve ticaret üssü haline getirilebilir. Bu nedenle Diyarbakır'ın cazibe merkezi iller arasına alınması umut vericidir. Cazibe merkezleri, bölgesel gelişmenin anahtarlarından biri olacak'' dedi.

''MÜJDEYİ ALMIŞTIK''

Diyarbakır Sanayici ve İşadamları Derneği (DİSİAD) Başkanı Raif Türk de, Diyarbakır'ın cazibe merkezleri kapsamına alınması için bir süredir çok ciddi girişimlerde bulunduklarını belirtti. Diyarbakır'ın doğal bir cazibe merkezi olduğunu ve bu konuda gerekli çalışmaların yapılması gerektiği konusunda bir çok kez açıklamada bulunduklarını belirten Türk, şöyle dedi: ''Bu konuda Devlet Planlama Teşkilatı yetkilileri ile görüşmelerimiz oldu. Bir süre önce de temaslarımız sırasında Diyarbakır'ın cazibe merkezi iller arasına alındığı müjdesini almıştık. Ancak yetkililerin açıklamasını bekledik. Diyarbakır'ın nüfus, eğitim ve altyapısıyla yatırıma çok fazla ihtiyacı olması nedeniyle cazibe merkezi olmaya fazlasıyla uygundu. Diyarbakır'a yapılan her yatırım Türkiye'nin her köşesini etkiler. Diyarbakır'ın cazibe merkezi iller arasına dahil edilmesini sevinçle karşıladık. Yetkililerin sıcak yaklaşımından ve çabalarından dolayı teşekkür ediyoruz.''

CAZİBE MERKEZİ NE ANLAMA GELİYOR?

Cazibe merkezi olarak belirlenen illerin kamu yatırımlarında, özellikle de altyapı yatırımlarında öncelik alması planlanırken, olası göç öncesinde altyapının hazır hale getirilerek, gecekondulaşmanın önüne geçilmesi hedefleniyor. Söz konusu cazibe merkezlerinde yatırım yapılırken, kentin temel ihtiyaçlarına öncelik verileceği, AB ile Mali İşbirliği kapsamındaki kaynaklardan da buralara aktarma yapılacağı belirtildi. Cazibe merkezleri seçilirken, söz konusu illerde ''üniversite olup olmaması, ilin nüfus ve kentleşme yapısı ile çevre illerinden göç alma potansiyeli, kentleşme oranı, nüfus yoğunluğu ve sosyoekonomik gelişmişlik sıralaması'' gibi bir çok verinin dikkate alındığı kaydedildi.