BIST 9.717
DOLAR 32,50
EURO 34,93
ALTIN 2.436,44
HABER /  GÜNCEL

Diyanet faiz mi yiyor? Faiz iddialarıyla ilgili bomba açıklama

Diyanet İşleri Başkanlığı'nın gelirleri arasında faizin de yer aldığı iddiasıyla ilgili Diyanet İşleri Bakanlığı'ndan açıklama geldi. Diyanet'ten yapılan açıklamada bahse konu olan faiz gelirinin personele yersiz ödenen paralar olduğunu açıklandı.

Abone ol

Diyanet İşleri Başkanlığı'nın gelirleri arasında 'faiz'in de yer aldığı ortaya çıkmıştı. Sayıştay raporuna göre Diyanet İşleri Başkanlığı, 2017’de 514.1 milyon lira gelir elde ederken; bu rakamın 256 bin 806 lira 46 kuruşu faizden gelmişti.

Peki bu doğru mu?
Diyanet İşleri Bakanlığı'ndan gündem yaratan 'faiz' haberi sonrası açıklama geldi. Açıklamada, bahse konu faiz gelirinin, personele yersiz (mevzuata aykırı olarak) ödenen paraların, aile yardımı, harcırah, ek ders gibi kontrol-denetim sonucunda farkına varıldığında geriye alınması aşamasında faiziyle, Hazineye ödenmesi işlemi olduğu vurgulandı.

Açıklamada, şunlar kaydedildi:

-"Bu durumun, 5018 sayılı Kamu Mali Yönetimi ve Kontrol Kanununun değişik 71'inci maddesi gereği ortaya çıkan, devletin bütün alacaklarında uyguladığı kanuni bir zorunluluktur. Yoksa Başkanlığımızın bir işletme gibi gelirlerinden faiz elde ettiği ve kullandığı gibi bir durum söz konusu değildir. Personelden yapılan bu istirdat (geri alma, tahsil) faizi hazineye irat kaydedilmektedir. Özetle, devletin bütçesinin zarara uğramasının önlenmesi söz konusudur."

İSLAM'DA FAİZ HARAMDIR: Kur’an’da faizle ilgili 7 ayet var. Konuyla ilgili ilk ayetin Mekke’de indirilen Rum süresinin 39. ayeti olduğuna dair bilgiler var. Kesin yasaklamanın Medine’de indirilen Bakara suresinin 275. ayetten 280. ayete kadar olan ayetlerle yapıldığı biliniyor.

İŞTE KUR'AN'DA GEÇEN FAİZ AYETLERİ: Faiz yiyenler, ancak şeytanın çarptığı kimsenin kalktığı gibi kalkarlar. Bu, onların, “Alışveriş de faiz gibidir” demelerinden dolayıdır. Oysa Allah, alışverişi helâl, faizi haram kılmıştır. Bundan böyle kime Rabbinden bir öğüt gelir de (o öğüte uyarak) faizden vazgeçerse, artık önceden aldığı onun olur. Durumu da Allah’a kalmıştır. (Allah, onu affeder.) Kim tekrar (faize) dönerse, işte onlar cehennemliklerdir. Orada ebedî kalacaklardır. (Bakara suresi 275. ayet)

İnsanların mallarında artış olsun diye verdiğiniz herhangi bir faiz Allah katında artmaz. Allah’ın rızasını kazanmak için verdiğiniz zekata gelince, işte zekatını veren o kimseler, evet onlar (sevaplarını ve mallarını) kat kat arttıranlardır. (Rum, 30/39).

Ey iman edenler! Kat kat arttırılmış olarak faiz yemeyin. Allah'tan sakının ki kurtuluşa eresiniz. (Âl-i İmran 3/130)

Diyanet'in bir yıllık faiz geliri 256 bin 806 lira oldu!