BIST 10.320
DOLAR 32,26
EURO 35,06
ALTIN 2.465,37
HABER /  GÜNCEL

Diyanet bütçesine eleştiri başkanı kızdırdı

Bakanlıklar kadar bütçeye sahip olan Diyanet'in 2013 yılı bütçesi tartışma konusu oldu. Diyanet işleri Başkanı Görmez ise tartışmalara kızdı.

Abone ol

Diyanet'in 2013 yılı bütçesinden 11 bakanlığı sollayarak aslan payını alması gündeme oturdu. Eleştirilere Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Mehmet Görmez'den tepki geldi. Görmez, ''Başkanlığımızı milletimizin sırtında bir yük gibi göstermeye çalışmak hiç kimsenin haddi de değildir, hakkı da yoktur'' dedi.

11 BAKANLIĞIN BÜTÇESİNİ SOLLADI

Diyanet İşleri Başkanı Görmez bütçeye yönelik eleştirilere kızsa da ortada bir de gerçekler var.

Diyanet İşleri Başkanlığı bütçesi ile 11 bakanlığın bütçesini sollamış durumda.

İşte Diyanet'e ayrılan bütçe ile solladığı bakanlıklar ve bütçeleri;

DİYANETİN SOLLADIĞI BAKANLIKLAR VE BÜTÇELERİ

*Diyanet İşleri Başkanlığı :
4 milyar 604 milyon


*İçişleri Bakanlığı
2 milyar 888 milyon,

*Sağlık Bakanlığı
2 milyar 490 milyon,

*Bilim, Sanayi ve Teknoloji Teknoloji Bakanlığı
2 milyar 469 milyon,

*Çevre ve Şehircilik Bakanlığı
1 milyar 880 milyon,

*Kültür ve Turizm Bakanlığı 1 milyar 851 milyon,

*Dışişleri Bakanlığı
1 milyar 614 milyon,

*Ekonomi Bakanlığı
1 milyar 381 milyon,

*Kalkınma Bakanlığı
1 milyar 198 milyon,

*Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı 600 milyon,

*Gümrük ve Ticaret Bakanlığı
503 milyon lira

*Avrupa Birliği Bakanlığı 213 milyon lira.

2013 yılı bütçesi içinde aslan payını alan kurumlardan biri Diyanet İşleri Başkanlığı oldu. Öyle ki Diyanet ayrılan pay ile "sağlık, içişleri, dışişleri, ekonomi, sanayi bakanlığı" gibi çok önemli bakanlıkları geride bırakmış durumda.

Diyanet, genel bütçeli idareler arasında en yüksek payın ayrıldığı 12. kurum oldu.

Haliyle de bu kamuoyunda eleştiri konusu oldu. Diyanet işleri başkan Görmez bu eleştirilere İl Müftü Yardımcıları seminerinden yanıt verdi.

MİLLETİN SIRTINDAKİ YÜK DEĞİLİZ

Diyanet İşleri Başkanı Görmez, seminerdeki konuşmasında son günlerde basında Diyanet bütçesine ilişkin yöneltilen eleştirilere yanıt vererek, ''Başkanlığımızı milletimizin sırtında bir yük gibi göstermeye çalışmak hiç kimsenin haddi de değildir, hakkı da yoktur. Ülkemizin tarihine baktığımızda hem din hizmeti hem de yaygın din eğitimi amacıyla kurulan vakıflarımızın mal varlığını düşündüğümüzde aslında Diyanet İşleri Başkanlığı devlete hiçbir şekilde borçlu değildir'' dedi.

ASLAN PAYI DİYANETE Mİ?

''Ülkemizde, belirli zaman dilimlerinde değerli basınımızın ve bazı siyaset adamlarının Diyanet İşleri Başkanlığı'mızla ilgili geleneksel hale gelmiş, klişeleşmiş, yanlış değerlendirmeleri olmaktadır'' diyen Prof. Dr. Görmez, şunları kaydetti:

''Bunlardan bir tanesi her yıl Türkiye Büyük Millet Meclisi'nde kurumların bütçeleri tespit edilirken plan bütçe komisyonu aşamasından itibaren yapılan 'Bütçede aslan payı Diyanet'e', 'Diyanet'e on bakanlığın bütçesi' gibi değerlendirmelerdir. Bu değerlendirmeler aslında her sene Başkanlığımızı ve camiamızı üzmektedir. Her şeyden önce Başkanlığımızı milletimizin sırtında bir yük gibi göstermeye çalışmak hiç kimsenin haddi de değildir, hakkı da yoktur. Üstelik bu değerlendirmeler hiçbir surette gerçeği yansıtmamaktadır.''

BÜTÇENİN TAMAMI PERSONELE GİDİYOR

Diyanet İşleri Başkanlığına ayrılan bütçenin neredeyse tamamının personel giderlerine ayrıldığını belirten Başkan Görmez, şöyle devam etti:

''Başkanlığımız kadar devlete yük olmayan ve hayırsever halkımızın desteği ile ayakta duran başka bir kurum yoktur… Diyanet İşleri Başkanlığı'na ayrılan bütçenin neredeyse tamamı personel maaşlarından ibarettir. Nitekim bu yılki bütçenin yüzde 95.7'sini tamamıyla personel giderleri oluşturmaktadır. Camileri, Kur'an kurslarını, müftülük binalarını yapan hayırsever halkımızdır.''

YURT DIŞINA TEK KURUŞ YOK

Diyanet İşleri Başkanlığı'nın yüzü aşkın ülkede hizmet yürüttüğüne dikkati çeken Görmez, Diyanet İşleri Başkanlığı bütçesinde bu hizmetler için ayrılmış tek bir kuruş ödenek olmadığını vurguladı.

Bu hizmetlerin tamamen yine hayırsever halkın desteği ile Türkiye Diyanet Vakfı (TDV) marifetiyle gerçekleştirildiğini aktaran Görmez, ''Türkiye'den yurt dışına hizmet götüren bütün sivil toplum örgütlerinin götürdüğü hizmetlerin yüzde 50'sini TDV götürmektedir. Diyanet İşleri Başkanlığı da yurt dışı hizmetlerini hayırsever vatandaşlarımızın desteği ile yürütmektedir'' diye konuştu.

BU MANŞETLER AYIP

''Bütçeyle ilgili attığı manşetler Diyanet İşleri Başkanlığını ve çalışanlarını, devletin, milletin sırtında yük gibi gösterme çaba ve gayretleri son derece üzücüdür'' değerlendirmesinde bulunan Görmez, şöyle konuştu:

''Diyanet İşleri Başkanlığı Türkiye'nin en ücra köşelerine, her köyüne, mezrasına hizmet götüren tek kurumdur. Bütün bunları dikkate aldığımızda her sene değerli basınımızın Diyanet'in bütçesiyle ilgili attığı manşetler Diyanet İşleri Başkanlığı'nı, çalışanlarını, devletin ve milletin sırtında yük gibi gösterme çaba ve gayretleri son derece üzücüdür ve doğruları yansıtmamaktadır.''