BIST 10.657
DOLAR 32,14
EURO 34,96
ALTIN 2.433,42
HABER /  DÜNYA

İlk başörtülü belediye başkanı Türkiye'de

Avrupa’nın ilk başörtülü belediye başkanı Amra Babiç, başörtülü bir kadın olarak belediye başkanı seçilmekten gurur duyduğunu söyledi.

Abone ol

Avrupa’nın ilk başörtülü belediye başkanı Amra Babiç, başörtülü bir kadın olarak belediye başkanı seçilmekten gurur duyduğunu belirterek, "Müslüman bir kadının neler yapabileceğini, neler gerçekleştirebileceğini göstermek çok onur verici. Müslüman bir kadının dini uygulamaların yanı sıra gerçek hayatta da çok başarılı olduğunu göstermeye çalışıyorum. Bu şekilde çaba gösteren Müslüman kadınların bütün dünyanın saygısını hak ettiğini düşünüyorum" dedi.

Bosna Hersek’in Visoko Belediye Başkanı Babiç, belediye başkanı seçildikten sonra ilk kez geldiği Türkiye’de, çalışmalarını ve hedeflerini AA muhabirine değerlendirdi.

Seçim öncesinde planlanan hedefleri "birer birer" gerçekleştirmeye başladıklarına dikkati çeken Babiç, çok fazla sorumluluğu olduğunu kaydetti. Kendine çok yüksek hedefler belirlediğini aktaran Babiç, "Başörtülü bir kadın olarak belediye başkanlığına kadar yükselmekten gurur duyuyorum. Özellikle Müslüman bir kadının neler yapabileceğini, neler gerçekleştirebileceğini göstermek çok onur verici. Müslüman bir kadının dini uygulamaların yanı sıra gerçek hayatta da çok başarılı olduğunu göstermeye çalışıyorum. Bu şekilde çaba gösteren Müslüman kadınların bütün dünyanın saygısını hak ettiğini düşünüyorum" diye konuştu.

BÜTÜN DÜNYADA BANA BENZER ÖRNEKLER ARTACAK

Kendisinin belediye başkanı seçilmesinin başörtülü kadınlara da iyi bir örnek olduğunu ifade eden Babiç, şunları kaydetti: "Benim gibi örneklerin çoğalacağına inanıyorum. Ben seçildikten sonra Saraybosna’nın ilçe belediyelerindeki meclis seçimlerinde de böyle bir durum yaşandı. İlçe belediye meclisi başkanlığına da başörtülü bir bayan seçildi. Benim örneğim ise herkesin gözünü açacaktır. Özellikle dünyada en zengin kaynaklar kadınlar tarafından sağlanıyor. Hiçbir ülkenin bu değerli kaynaklardan vazgeçemeyeceğini biliyorum. Bu noktada kadınların yönetime katılmasının çok önemli bir adım olduğunu düşünüyorum. Çalışma hayatında kadınlar her zaman, getirildikleri görevlerin hakkını vermişlerdir. Bu bağlamda başörtülü hanımların durumu çok önemli. Bosna Hersek’te başörtülü ve başarılı kadın örneği çoktur. Birçok başörtülü film yönetmeni, akademisyen ve doktor arkadaşımız var. Bundan sonraki süreçte de siyaset anlamında kadınlarımız birçok başarıya imza atacaktır. Bütün dünya genelinde örnekler artacaktır."

TÜRKİYE'NİN BİZİM GÖZÜMÜZDE ÇOK ÖZEL BİR YERİ VAR

Gerçekleştirecekleri projeler için Bosna Hersek hükümetinden çok büyük destek beklediklerini söyleyen Babiç, Bosna Hersek’i ileri noktalara götürecek olumlu gelişmeler için çaba sarfedeceklerini belirtti. Türkiye’ye yaptığı ziyaretin kendileri için çok önemli olduğunu ifade eden Babiç, şöyle konuştu: "Ziyaretimin sebebi, belediyemizin kapılarının Türkiye’den gelen girişimcilere açık olduğunu göstermektir. Türkiye’nin bizim için özel bir yeri var. Bosna Hersek ile Türkiye arasındaki dostluk ortak kültür bağlarına dayanmaktadır. Savaş sonrasında Türkiye’nin Bosna Hersek’e gönderdiği yardımların ve bütün olumlu gelişmelerin tanığıyız. Özellikle Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın Bosna Hersek’i ziyareti ve görüşmeler sırasında destek vaadinde bulunması bizim için çok önemlidir. Türk halkının sevgisini hissediyoruz ve bu sevgi de bize cesaret veriyor.

Bunlar sadece hazırlık çalışmaları ve tanışma faslımız. Özellikle bizim kentimizde yaşayan iş adamlarının Türkiye’deki iş adamlarıyla tanışmasını istiyoruz. Bosna Hersek’te üretim tesislerinin kurulacağını ve faaliyete geçeceğini umuyoruz. İyi teklifler sunabileceğimize inanıyoruz. Özellikle TİKA’nın destek vermesini bekliyoruz. Şehrin su tesisatı, kanalizasyon işleri ve su tedariki işlerinin TİKA tarafından yapılmasını umuyoruz. Bu konuda destek gerekiyor. Bu projelerle birlikte bir dizi yeni projeye de imza atacağız ama her şeyin adım adım yapılması gerektiğine inanıyoruz."