BIST 9.954
DOLAR 32,38
EURO 34,79
ALTIN 2.433,22
HABER /  DÜNYA

Çin’de 3 Uygur’a idam cezası

Çin’de uçak kaçırma girişiminde bulundukları iddiasıyla tutuklanan 3 Uygur’a idam, birine ise ömür boyu hapis cezası verildi.

Abone ol

Resmi Xinhua ajansının duyurduğu haberde söz konusu 6 kişinin etnik kökenleriyle ilgili bilgi verilmezken, isimlerinden Uygur oldukları anlaşılıyor.

Hotan şehri Emniyet Müdürlüğü’nün uçak kaçırma girişiminde bulunduğunu iddia ettiği 6 isim ise şöyle: Musa Yusuf, Ebubekir İbrahim, Arşıdın Kari Emin , Memet Ali Yusuf, Yasin Memet ve Ömer Emin.

6 Uygur, 29 Haziran’da uçak kaçırma girişiminden tutuklanmıştı. Uçağın, Hotan’dan Urumçi’ye giderken kaçırıldığı ileri sürüldü. Haberde, Tianjin Hava Yolları’na ait EMB190-B3171 sefer sayılı uçağın yerel saatle 12.25’te havalandığı ve uçağın kalkıştan 6 dakika sonra 6 kişi tarafından kaçırılmaya teşebbüs edildiği öne sürüldü. Ancak bu kişilerin yolcular ve mürettebat tarafından etkisiz hale getirildiği belirtildi. Uçağın güvenli bir şekilde tekrar Hotan’a döndükten sonra gözaltına alındıkları kaydedildi. Olayda dört yolcunun da yaralandığı ileri sürüldü.

Yolcular ve mürettebat ile kavga ederken yaralanan iki Uygur’un daha sonra öldüğü kaydedildi. Yurt dışındaki bağımsız kaynaklar, olayın uçak kaçırma girişimi değil, koltuk anlaşmazlığından çıkan kavga olduğunu iddia ediyor.