BIST 10.277
DOLAR 32,30
EURO 34,75
ALTIN 2.388,40
HABER /  GÜNCEL

DİSKten hodri meydan

1 Mayıs kutlamaları inada bindi. İstanbul Valisi 'olmaz' diyor, sendikalar kararlı. DİSK geri adım atmıyor..

Abone ol

Sendikalar kutlamaları Taksim'de yapmaya kararlı. DİSK Başkanı Süleyman Çelebi "Taksim'de olmak inatlaşma değil demokrasinin gereğidir. 1 Mayıs 1977 katliamının hiç söz edilmemesi manidardır. Taksim dışında 1 Mayıs'ı kutlamama kararlılığındayız." dedi.

Çelebi 1 Mayıs 1977 yılındaki olayların aydınlatılması ve sorumluluların yargılanması için TBMM araştırma komisyonunun kurulmasını istedi. Çelebi ayrıca 1 Mayıs'ın tatil ilan edilmesini de geç kalınmış bir adım olarak niteledi.

Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu (DİSK), Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu (KESK) ve Türk Tabipler Birliği (TTB), 1 Mayıs'ı Taksim Meydanı'nda kutlama konusunda kararlı olduklarını açıkladı. DİSK Genel Başkanı Süleyman Çelebi, 1 Mayıs 1977 olaylarının unutturulmaması için 1 Mayıs'ı Taksim Meydanı'nda kutlama kararlılığında olduklarını söyledi.

Taksim Gezi Parkı'nda toplanan konfederasyon ve birlik üyeleri adına DİSK Genel Başkanı Süleyman Çelebi, 1 Mayıs ile ilgili sendikaların görüşünü açıkladı. Taksim Meydanı haricinde başka bir alanda 1 Mayıs kutlaması yapmayacaklarını ifade eden Çelebi, "15 gün sonra tüm dünya kentlerinin en merkezi alanlarında olduğu gibi, bu alanda da 10 binlerce emekçi taleplerini ve özlemlerini dile getirecek. Bayramlarını en güzel biçimde kutlayacaklar. Türkiye'nin ihtiyaç duyduğu şey; demokratikleşmedir. Bu anlamda Taksim'de olmak inatlaşma değil. Demokrasi mücadelesinin olmazsa olmazlarındandır. Çünkü Taksim Meydanı, 36 insanımızın katledildiği 1 Mayıs 1977 katliamının ardından 1 Mayıs'la özdeşleşmiş. 1 Mayıs meydanı olmuştur. Emekçilere yapılan en kanlı saldırı bu alanda gerçekleşmiştir. Bu bir sembol değil, bedelini etimizle, kanımızla, göz yaşımızla ödediğimiz bir tarihtir. Bu nedenle Taksim 1 Mayıs alanıdır. 1 Mayıs 1977 katliamının açığa çıkarılması ve unutturulmaması için Taksim kararlılığımız sürmektedir. Bu nedenle bizler, İstanbul'da 1 Mayıs'ı Taksim dışında kutlamama kararlılığındayız." " diye konuştu.

"1 MAYIS'IN TATİL İLAN EDİLMEK İSTENMESİ, EMEKÇİLER İÇİN ÖNEMLİ BİR KAZANIMDIR"

Hükümetin 1 Mayıs'ı resmi tatil ilan etme yönündeki girişimine destek veren Çelebi, "Bugün 1 Mayıs'ın tatil ilan edilmek istenmesi emekçiler için önemli bir kazanımdır. Kararı çok gecikmiş bir adım olarak değerlendiriyoruz. Kimse bu karardan yola çıkarak atılan adımın emekçilere bahşedilen bir lütuf olarak düşünmemelidir. Siyasal iktidarı ve İstanbul Valiliği'ni bu uluslararası günün emekçilere yakışır bir şekilde kutlanabilmesi için göreve davet ediyoruz. Yasakçı bir inatlaşma değil, demokratikleşme ve ülkemizin aydınlık geleceği konusunda özgürlükçü bir tavır sergilemeye çalışıyoruz." dedi.

Basın açıklamasının ardından Süleyman Çelebi, 1 Mayıs'ın hazırlık çalışmalarıyla ilgili bilgiler verdi. Basın açıklamasının ardından soruları cevaplayan Çelebi, "1 Mayıs'ta Taksim'e izin verilmezse ne olacak?" şeklindeki soruya, "Biz irademizi çok zaman önce koyduk, bizim bu talebimiz dün değil bir ay önce değil, bir yıl önce değil, yıllardır bunun mücadelesini veriyoruz. Geçen yılki süreci yaşamak istemiyoruz. Gaz bombalarının havada uçuştuğu, insanların tazyikli sularla bertaraf edildiği 1 Mayıs değil, neşe içerisinde hep beraber şanına yakışır şekilde kutlamak istiyoruz. Bu yasak kalkmazsa bu kararı verenler bunun altında kalırlar. Dünya kamuoyuna rezil olmak istemiyorlarsa bu engeli kaldırırlar. Tüm sendikaları, sivil toplum kuruluşlarını ve örgütleri Taksim'de 1Mayıs'ı kutlamaya davet ediyoruz." şeklinde cevapladı.

Bu arada, basın açıklaması için gelen sendika üyeleri, üzerinde "Birlik, mücadele, dayanışma, yaşasın 1 Mayıs" yazılı pankart taşıdı. 1977'de ölenlerin fotoğraflarının bulunduğu ve üzerinde "Anıları yaşayacak" yazılı döviz taşıyan sendikacılar, "Yaşasın işçilerin birliği, 1 Mayıs'ta 1 Mayıs alanındayız. Yaşasın 1 Mayıs, Taksim işçiye kapatılamaz" şeklinde sloganlar attı.