BIST 10.644
DOLAR 32,20
EURO 35,01
ALTIN 2.500,70
HABER /  POLİTİKA

Dinleme komisyonu inanamadı!

TBMM'de dinleme komisyonu kuruldu. Dinlendiğinden şüphe edenler başvursun denildi. Kimler başvurdu dersiniz?

Abone ol

TBMM İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu bünyesinde “dinleme” iddialarını araştırmak üzere oluşturulan “Telekulak Komisyonu”, raporunu tamamladı. Dinleme iddialarını araştırmak üzere kurulan komisyona hiç kimsenin dinlendiğine ilişkin bir iddia ile başvuruda bulunmaması komisyon üyelerini şaşırttı. Komisyonun bu konuda duyduğu şaşkınlık rapora da yansıdı.

"İletişimin Tespiti, Dinlenmesi, Kayda Alınması ve Haberleşme Özgürlüğünün İhlali İddialarının Araştırılması” başlığı ile hazırlanan raporda, şu görüşler dile getirildi:

HİÇ KİMSE BAŞVURU YAPMADI

“Alt Komisyon’un çalışmaya başlaması öncesinde, kamuoyunda YÖK eski Başkanı Sayın Erdoğan Teziç’in dinlendiği, CHP Genel Sekreteri Sayın Önder Sav’ın dinlendiği, üst düzey bürokrat ve siyasetçilerin neredeyse tamamının dinlendiği şeklinde iddiaların ortaya atılmasına rağmen komisyonumuza bu hususta hiçbir başvuru yapılmamıştır. Alt komisyonun oluşturulma gerekçesi olan dinlenilme iddiaları hakkında komisyonumuza herhangi bir başvurunun yapılmamış olması ilginç bir durumdur. Uzman kişilerin, hukuk dışı dinlemelerin veya hukuki dinleme ve tespitlerin gizlilik unsuru ihlal edilerek kamuoyuna yansıtılmasının yasal takip gerektirdiğini ifade etmelerine istinaden bu gibi olaylar karşısında adli makamların ivedilikle harekete geçmeleri ve sorumlu kişi veya kişiler hakkında kanuni yaptırımların uygulanması gerektiği düşünülmektedir.

DİNLENDİĞİNİ SANMA MAGAZİNSEL

Toplumumuzda kişilerin yasadışı dinlendiğine dair yaygın bir kanaat bulunmaktadır. Bu durum sadece üst düzey bürokrat ve siyasetçilerin dinlenmesine yönelik değil, normal vatandaşların bile dinlendiğine dair yaygın bir kanaattir. Böyle bir dinleme ne teknik açıdan ne de ekonomik açıdan mümkün değildir. Buna rağmen bu şekilde bir görüşün yaygın olarak kabul görmüş olması magazinsel nedenlere dayandırılabilir.

CANLI DİNLEME YOK

Komisyona bilgi veren Emniyet Genel Müdürlüğü İstihbarat Daire Başkanı Ramazan Akyürek ve Şube Müdürü Yunus Yazar, dinleme işlemlerini hukuka uygun olarak yapmaya gayret ettiklerini söyledi. Akyürek ve Yazar, canlı dinleme yapılmadığını, konuşma sona erdikten sonra dinleme işlemenin gerçekleştiği bilgisini verdiler. Emniyet Genel Müdürlüğü’nün Türkiye’deki tüm telefonları dinleme yetkisi aldığına dair haberlerin gerçek olmadığını, söz konusu kararın dinleme için değil, fatura bilgilerinin değerlendirilmesine ilişkin olduğunu ifade ettiler.

HERKESİN DİNLENMESİ MÜMKÜN DEĞİL

Telekomünikasyon İletişim Başkanı Fethi Şimşek, Türkiye’deki tüm telefon kullanıcıların aynı anda dinlenmesinin teknik olarak mümkün olmadığını, her operatörün bu iş için tahsis ettiği belirli bir abone sayısının bulunduğunu ifade etti. Şimşek, bu sayıyı söyleyemeyeceğini, ancak iddia edildiği gibi milyona ulaşmadığını kaydetti. Şimşek, Jandarma’nın aldığı izleme yetkisinin iptal edilmesiyle ilgili olarak da, “Bu kararın bir dinleme kararı olmadığı, sadece fatura bilgilerinin değerlendirilmesine ilişkin olduğu, kararın jandarmanın sorumluluk alanlarını aştığı gerekçesiyle kanuna uygun olmadığını düşündüklerinden Adalet Bakanlığı’na bilgi verdikleri, bu çerçevede yapılan kanun yararına bozma talebi neticesinde Yargıtay’ın böyle bir karar verdiği” açıklamasında bulundu.

Haber: Seda Şimşek