BIST 9.711
DOLAR 32,52
EURO 34,79
ALTIN 2.420,88
HABER /  GÜNCEL

Dink cinayetinde yeni gelişme

Albay Ali Öz ile rütbeli diğer 5 asker hakkında görevi ihmal suçundan 2 yıla kadar hapis istemiyle dava açıldı.

Abone ol Trabzon Cumhuriyet Başsavcılığı, Hrant Dink suikastinde dönemin Trabzon İl Jandarma Komutanı Albay Ali Öz ile rütbeli diğer 5 asker hakkında ‘görevi ihmal’ suçundan 2 yıla kadar hapis istemiyle dava açtı.

Bu davanın, aynı olayda görevi ihmal suçlamasıyla yargılanan Başçavuş Okan Şimşek ve Uzman Çavuş Vesyel Şahin hakkındaki davayla birleştirilebileceği belirtildi. Dava kapsamında yargılanacak rütbeli asker sayısı böylece 8 oldu.

Dink cinayetinin ardından gözaltına alınan Yasin Hayal’in eniştesi Coşkun İğci’nin, cinayetin işlenebileceği ile ilgili bilgiyi olaydan 6 ay önce jandarma istihbarat görevlilerine bildirdiğini söylemesiyle başlayan süreçte, dönemin Trabzon Jandarma Komutanlığı İstihbarat Şubesi’nde çalışan Başçavuş Okan Şimşek ile Uzman Çavuş Veysal Şahin hakkında ‘görevi ihmal’ suçlamasıyla dava açıldı.

Şimşek ve Şahin, Coşkun İğci’nin iddialarını doğruladı ve Hrant Dink’in öldürüleceği yolundaki bilgiyi, İstihbarat Şube Müdürü Yüzbaşı Metin Yıldız ve dönemin İl Jandarma Komutanı Albay Ali Öz’e ilettiklerini söyledi. Ancak iddiaya göre Albay Ali Öz, Yüzbaşı Metin Yıldız’a, ‘sonra görüşelim’ diyerek konuyu kapattı. Tanık olarak dinlenen bazı rütbelilerin de aynı yönde ifade vermesi üzerine Trabzon 2'inci Sulh Ceza Mahkemesi, daha önce haklarında soruşturma açılmasına izin verilmeyen Trabzon eski Jandarma Alay Komutanı Albay Ali Öz ve diğer askerler hakkında savcılığa suç duyurusunda bulunuldu. Bunun üzerine yapılan müfettiş incelemesnin ardından da Albay Öz ve diğer askerler hakkında soruşturma izni verildi.

Trabzon eski İl Jandarma Komutanı Albay Ali Öz, Jandarma İstihbarat Şube Müdürü Yüzbaşı Metin Yıldız ile istihbarat görevlileri Okan Şimşek, Veysel Şahin, Önder Araz, Hüseyin Yılmaz, Gazi Günay ve Hacı Ömer Ünalır hakkındaki soruşturmayı tamamlayan savcılık, 6 aydan 2 yıla kadar hapis istemiyle dava açtı. Hrant Dink’in öldürüleceğine ilişkin istihbaratın önceden alınmasına rağmen ilgili makamlara bildirilmemesini gözönüne alan savcılık, askerlerin, cinayetin ardından yapılanların saklanması için gerçeğe aykırı belge düzenlediklerini belirledi. Dava, daha önce Okan Şimşek ve Veysal Şahin hakkında 2'inci Sulh Ceza Mahkemesi’nde başlatılan davayla birleştirilebilecek.