BIST 10.740
DOLAR 32,21
EURO 35,01
ALTIN 2.511,05
HABER /  GÜNCEL

Dilovasında kimyasal atık

Kocaeli'nin Gebze ilçesine bağlı Dilovası beldesinin çöplük alanına kimyasal atık döküldüğü iddia edildi.

Abone ol

 AA muhabirinin edindiği bilgiye göre, bugün bir yerel gazetede yer alan haberde, Dilovası beldesindeki çöplük alanına, içinde kimyasal atık bulunan variller gömüldüğü iddia edilmesi üzerine, İl Çevre ve Orman Müdürlüğü'nce inceleme başlatıldı.

Dilovası Belediyesi Başkan Danışmanı Ekrem Meral ise çöp depolama alanının 2003 yılında, önceki yönetim tarafından 3 yıl süreyle kiraya verildiğini, 1 Ağustos 2005'te yapılan encümen toplantısında ise bu sözleşmenin feshedildiğini bildirdi.

Meral, çöplerin bertaraf edilmesi için İzmit Atık ve Artıkları Arıtma, Yakma ve Değerlendirme A.Ş'ye (İZAYDAŞ) başvurduklarını bildirdi.

Kocaeli Çevre ve Orman Müdürü Necati Farsak, Gebze'nin Dilovası beldesindeki çöp alanına kimyasal atık bırakıldığı yönündeki iddiaları araştırmak üzere bölgede kazı yapılacağını bildirdi.

İzmit'te yayımlanan bir yerel gazetedeki iddialar üzerine Dilovası'na giderek, çöp alanında incelemede bulunan Farsak, burada yaptığı açıklamada, sözü edilen bölgede iddiaları doğrulayan bulgulara rastladıklarını söyledi.

Belediye tarafından önceleri çöplük olarak kullanılan alanın, dahasonra bir şahısa kiralandığını, ancak geçen yıl Çevre ve Orman Müdürlüğünün olaya el koyarak, buraya atık bırakmayı yasakladığını anlatan Farsak, ''Bugünkü incelememde, girişteki kapı kilitli olmasına karşın atık bırakılmaya devam edildiğini gördüm'' dedi.

Çöp şeklindeki atıkların yanı sıra toprak atında varillerin bulunduğuna ilişkin belirtilere de rastladıklarını ifade eden Farsak, ''Kocaeli Büyükşehir Belediyesi ve İzmit Atık ve Artıkları Yakma Değerlendirme AŞ (İZAYDAŞ) ile kimyasal atık taraması yapacağız'' diye konuştu.