BIST 9.916
DOLAR 32,51
EURO 34,90
ALTIN 2.441,24
HABER /  GÜNCEL

Dikkat! Eczacılar yine eylemde

Defalarca eylem kararından dönen eczacılar üç bakanın garanti imzasına rağmen kandırıldıklarını ileri sürerek, “Bu kez oyuna gelmeyeceğiz” dediler.

Abone ol



ZÜBEYİR KINDIRA
İNTERNETHABER-ÖZEL

ANKARA- Eczacılar, defalarca vazgeçtikleri eylem sonrasında yitirdikleri inandırıcılıklarını kazanmak için hükümet ve aracıların oyununa gelmeyeceklerini ve isteklerin olmazsa vatandaşı ilaçsız bırakma pahasına eylem yapacaklarını belirttiler.

Defalarca eylemden vazgeçtikleri için ‘yalancı çoban’a benzetilen eczacılar, İNTERNETHABER’e daha önce hükümet ve aracı bazı milletvekilleri tarafından oyuna getirildikleri için bu tür bir konuma geldiklerini anlattılar. Ankara Eczacı Odası Başkanı Oğuz Ekincioğlu, “Biz 30 Haziran’da kesinlikle eylem yapacaktık. 2 bin eczacımıza kapatma kararına ilişkin ilanları dağıtmıştık. Nöbetçi eczaneleri belirlemiştik. Ancak hükümet son dakika da isteklerimizi kabul ettiğini bildirince mecburen eylemden vazgeçtik. Ama üç bakanın imzaladığı tutanak ve anlaşma metnine üç gün sonra uyulmayınca biz ne yapabiliriz. Hükümete ve üç bakanın imzasına güvenmeyeceksek kime güveneceğiz?” dedi.

BAKAN İMZASINA NASIL İNANMAYALIM?
30 Haziran’da yaşanan yüzde 11’lik ıskontonun ilaç firmaları fiyatı üzerinden mi yoksa eczacı satış fiyatı üzerinden mi yapılacağına ilişkin tartışmayı anımsatan Ekincioğlu, ıskontonun paraketende satış fiyatı üzerinden yapılması ile eczacıların yüzde 3’e yakın bir zararı bulunduğunu ve bu konudaki haklılıklarının hükümet tarafından da kabul edildiğini anlattı. O tarihte geri adım atmayan SGK ve hükümetin tavrı üzerine eylem kararı aldıklarını da anımsatan Ekincioğlu, “Biz eylemde kararlıydık. Her şey hazırdı. Ancak son dakikada hükümetin üç bakanı Maliye Bakanı Kemal Unakıtan, Sağlık Bakanı Recep Akdağ ve Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, aracı olan eski Türk Eczacılar Birliği Başkanı AKP milletvekili Mehmet Domaç’ın da katılımı ile görüşme yapıldı. Burada üç bakanın imzasıyla bir anlaşmaya varıldı. Tutanak tutuldu. Protokol imzalandı. Bakanların imzasına inandık. Eylemden bu nedenle vazgeçtik. Yani üç bakanın imzasına inanmayalım mı?” diye konuştu.

BU KEZ DURDURAMAZLAR
Ekincioğlu, üç bakanın imzasıyla varılan anlaşmaya SGK’nın uymadığını ve verilen sözlerin tutulmadığını da belirttiği açıklamasında, şunları söyledi:

“Sonra 31 Aralık tarihine kadar bu sorunun çözüleceği sözünü verdiler. Biz de çaresiz bekledik. 9 Eylül’de ek protokol yapıldı. Ama bu tarihe kadar sorun çözülmüş değil. Öte yandan hükümet şimdi yeni bir takım mevzuat düzenlemelerine giderek, hem zincir eczane sistemine geçişi hem de bizi devre dışı bırakacak bir takım düzenlemelere gidiliyor. Muayene ücretleri eczaneler üzerinden alınıyor. Sistemde çok yanlışlıklar var. Biz de şimdi yeni bir uyarı yapıyoruz. Ama bu kez kararlıyız. 21 Aralık’ta miting yapacağız. Ve bu miting kesinlikle engellenemez. Bu kez bizi durduramayacaklar. 2009 Ocak ayı içinde yeni sözleşme imzalanmazsa ve bizim istediğimiz hususlar düzeltilmezse, vatandaşlar şubat ayı içinde maalesef ilaçsız kalacaklardır. Bunun da sorumluluğu hükümete ve imza attığı halde imzalarının gereğini yapmayan bakanlarda olacaktır. Biz eczacılar vatandaşlarımız ilaçsız kalmasın, mağdur olmasın diye sürekli taviz veriyoruz. Ama sonuçta yine suçlanan biz oluyoruz. Ama bu kez kararlıyız.”