BIST 9.916
DOLAR 32,54
EURO 34,92
ALTIN 2.442,84
HABER /  GÜNCEL  /  YEREL

Dikili'nin Castro'suna yargı desteği

Bedava su tartışmalarıyla gündeme gelen ve "Dikili'nin Castro'su olarak nitelendirilen Belediye Başkanı Özgüven'e sevindirici haber

Abone ol

İzmir'in Dikili ilçesi belediye başkanı Osman Özgüven'in de aralarında bulunduğu 21 kişi hakkında, 10 tona kadar kullanılan sudan para alınmaması, belediye çalışanlarına yüzde 50 indirimli tarife uygulanması ve su borcu gecikme zamlarının affedilmesiyle ilgili davada tüm sanıklar beraat etti.

Dikili Asliye Ceza Mahkemesindeki duruşmaya, Belediye Başkanı Özgüven, eski Belediye Başkanı Yüksel Uçar, yeni ve eski 18 belediye meclisi üyesi katıldı. Eski meclis üyeleri, davalı Mehmet Akşengür ve Mustafa Ümmetoğlu ise duruşmaya gelmedi.

Cumhuriyet savcısının ''Kamu yararı için yapılan hiçbir çalışma suç sayılamaz, sanıkların beraatını talep ediyorum'' demesi üzerine, mahkeme heyeti, Belediye Başkanı Özgüven'in de aralarında bulunduğu 21 kişi hakkında beraat kararı verdi.

Duruşmayı izlemeye DİSK Genel Başkanı Süleyman Çelebi, Genel-İş Sendikası Genel Başkanı Erol Ekici, DİSK Ege Bölge Temsilcisi Ahad Fazla ile mimar ve mühendisler odasından üyeler de geldi.

Belediye Başkanı Özgüven, adliye çıkışında kendilerini bekleyen vatandaşlara hitaben yaptığı konuşmada, davanın ilk gününden itibaren suyun hak olduğunu, insanlara parayla satılmaması gerektiğini söylediklerini belirtti.

Belediyelerin ticari değil kamusal kurumlar olduğunu ifade eden Özgüven, şunları kaydetti:

''Dünyada insanların üretemediği tek şey su, toprak ve havadır. Suyu daha iyi değerlendireceğiz. Suyun erişilebilir bir hak olduğunu sonuna kadar savunacağız. Eğitim, ulaşım, yerleşim, ayrı ayrı insan hakkıdır. Bunları sonuna kadar savunmaya devam edeceğiz. Suyun kamusal bir hak olduğu ortaya çıktı. Bugün mahkeme, suyun insan hakkı olduğunu tescilledi.''

Dikili Belediyesini su davasında savunan avukat Arif Ali Cangı da kararın, suyun bir hak olduğu ve belediyelerin verdiği hizmetlerin kamu hizmetleri olduğunun yargısal olarak tescil edildiğini bildirdi.

Cangı, ''Bu dava sadece Dikili Belediyesini ilgilendiren bir dava değildir. Bu dava tüm Türkiye'yi, tüm insanlığı ilgilendiren bir davaydı. Bu kararın örnek bir karar olacağını düşünüyoruz. Aslında insanların bütün belediyelerden 10 ton suyu bedava istemelerini tavsiye ediyoruz'' dedi.

DİSK Genel Başkanı Süleyman Çelebi ise Dikili Belediyesinin Türkiye'de ilklere imza attığını, ezberleri bozdurduğunu savunarak, şunları söyledi:

''Buradaki su sorunu tüm insanlığı ilgilendiriyor. Su, temel bir haktır. Bu temel hakkın kullanılmasında Dikili Belediyesi çağdaş bir yaklaşım gösterdi. Su, Türkiye'de suçlama konusu, yargılanma konusu yapılabildi ve bu konuda dava açılabildi. Şimdi bu suçtan beraat edildi. İnsan hakları temelinde, uluslararası sözleşmelerden kaynaklanan hakkın kullanımı da bu anlamda bu davayı bir tescil olarak buluyorum. İyi işler yaptığınız, ezberleri bozduğunuzda ve ilklere imza attığınız zaman bu ülkede yargı karşısına çıkarılıyorsunuz. Bu nedenle de bu yargılamaların, bu çağdaş hizmetlerin suç olmadığı bir ülke istiyoruz.''

Dikili Asliye Ceza Mahkemesinde, 2008 yılının nisan ayında Dikili Belediyesinin eski ve yeni başkanı ile belediye meclis üyeleri hakkında, 10 tona kadar kullanılan sudan para alınmaması, belediye çalışanlarına yüzde 50 indirimli tarife uygulanması ve su borcu gecikme zamlarının affedilmesi yönündeki karardan dolayı dava açılmıştı.