BIST 10.083
DOLAR 32,39
EURO 34,71
ALTIN 2.420,04
HABER /  POLİTİKA

Diaspora bacağına kurşun sıktı

Agos Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Hrant Dink, Ermeniler'in kaybettiği görüşünde.

Abone ol

Agos Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Hrant Dink, Fransa Parlamentosu'ndan çıkan Ermeni Soykırımı'nı İnkâr Yasası'ndan Türkiye'nin kazançlı çıktığını ve Ermenilerin kaybettiğini belirtti. Dink, "Bu yasayla diaspora kendi bacağına kurşun sıktı" dedi.

Bu kararın Ermenileri tarihle hesaplaşma konusunda uzun vadede dezavantajlı bir konuma düşürdüğünü savunan Dink, şöyle konuştu:
"Çünkü bugüne kadar dünya kamuoyunda Ermeniler hep haklı ve mağdur, Türkler haksız görüldü. Artık Türk söylemi mağduriyete yükselmiş oldu. Türk resmi söyleminin bu durumu kullanacağını ve elinden alınan ifade özgürlüğünü ortaya koyacağını düşünüyorum."

'Diyalogla çözülür'
Yasa nedeniyle Türkiye-Ermenistan ilişkilerinin gerilmeyeceğini de öne süren Dink'e göre; Türk ve Ermeni yetkililer kendi aralarında bu meselenin diyalogla çözüleceğini, bunu üçüncü ülkelere bıraktıklarında ortamın daha da gerileceğini bu kararla görmüş oldu.
Kararı ifade özgürlüğü açısından da "rezil bir karar" olarak niteleyen Dink, şunları kaydetti:
"Parlamentoda sürekli 'Türkiye kendine baksın' diye bir cümle kullandılar. Bunu benim davalarımı örnek gösterip yaptılar.
Biz kendi ülkemizde ifade özgürlüğü açısından bu kadar geri kaldıysak ve Avrupa bunu örnek gösteriyorsa; Türkiye de bu lafların doğruluk payı var mı, yok mu diye düşünsün.
Ben bu davalardan yargılanan biri olarak utandım. Oysa bu yasa Fransa'nın acizliğidir. Biz ifade özgürlüğünü tam olarak sağlamış olsaydık, dünyadan da talep edecek güçte olabilirdik."