BIST 10.083
DOLAR 32,40
EURO 34,78
ALTIN 2.432,68
HABER /  GÜNCEL

Altaylı Nobele neden sevinemedi?

Pamuk'un Nobel ödülünü alması büyük yankı uyandırdı ama herkes bir buruk. Neden mi?

Abone ol

Orhan Pamuk'un Nobel Ediyat ödülünü kazanması Türkiye'de büyük yankı uyandırdı. Ödülün Fransa'da Ermeni Tasarısının kabülüne rastlaması pek çok kişinin sevincini kursağında bıraktı. Pamuk'un bir söyleşisinde "Türkiye'de 1 milyon Ermeni 30 bin Kürt katledildi" sözleri de hafızalarda tazelenince  Nobel'e sevinmek isteyenlerin zihninde kuşku işaretleri doğdu.

Pamuk'un Nobel ödülünün "Neden sevinsek mi üzülsek mi"  arasında bir duyguyla karşılandığını Sabah'ın Genel YayınYönetmeni Fatih Altaylı en güzel ifade edenlerden biriydi:

" Bir genç Türk yazar Nobel alıyor. Bu Türk edebiyatının da taçlandırılması. Ama çok sevinemiyoruz. Çok mutlu olamıyoruz. Çünkü Pamuk'u "bizden biri" gibi göremiyoruz. Tam aksine, ödüle kavuşmak için "bizi satan" biri olarak, "yalanlarla milletini suçlayan" biri olarak görüyoruz. Dahası Orhan Pamuk'u "kemikli, dik duruşlu" bir "Homo erectus" gibi de göremiyoruz. Söylediği lafların arkasında "dimdik" duramayan, sıkışınca "kıvırtan", meselelerde aydın tavrını cesaretle ortaya koymaktan "aciz" biri gibi algılıyoruz."