BIST 9.916
DOLAR 32,54
EURO 34,92
ALTIN 2.442,84
HABER /  GÜNCEL

Dexia için dev kurtarma planı

Fransa, Belçika ve Lüksemburg batma riskiyle karşı karşıya olan Dexia Bankası'nı kurtarmak için harekete geçti. Üç ülke riskleri paylaşacak, Türkiye'deki iştiraklerden Denizbank satılıyor.

Abone ol

Fransa, Belçika ve Lüksemburg hükümetlerinin ortaklaşa sahip oldukları Dexia Bankası'nı kurtarmak için bir plan hazırladıkları bildirildi.

Dexia'nın Yunanistan ve İtalya'daki riskli hazine tahvilleri yatırımları nedeniyle batmasından endişe ediliyor.

Planın ayrıntıları henüz açıklanmadı. Ancak Belçika basınına sızan haberler hükümetin bankanın Belçika'daki operasyonlarını 5.4 milyar dolara satın almaya hazırlandığına işaret ediyor.

Bankanın 6 bin civarında çalışanı ve 4 milyon civarında müşterisi var. Bu müşterilerin bankaya tasarruf ve yatırım amacıyla yatırdıkları paranın miktarı ise 107 milyar dolar civarında.

Dexia'nın ''zehirli'' olarak nitelenen 121 milyar dolarılık yatırımının yüzde 60.5'i Belçika, yüzde 36.5'i Fransa yüzde 3'ü de Lüksemburg hükümetlerinin garantisi altına alınacak.

Belçika Başbakanı Yves Leterme düzenlediği basın toplantısında bankanın karşı karşıya kaldığı risklerin üstlenilmesi konusunda adil bir dağılıma gittiklerini söyledi.

Dexia son haftalarda hisselerinde yaşanan keskin düşüşlerin ardından son üç yıl içinde ikinci kez yardım talebinde bulunmuştu.

Dexia'nın yaşadığı sorunlar ise, Avrupalı alacaklıların mali sağlığı konusunda kuşkuları derinleştiren bir başka gelişme oldu.

Dexia'nın Fransa'daki mali operasyonları devlet kontrolüne alınacak. Banka'nın Türkiye'deki Denizbank gibi sağlıklı yatırımlarını da satışa çıkarması bekleniyor.

Dexia'yı kurtarmanın Belçika'nın kredi notu üzerinde risk oluşturabileceği uyarıları da var.

Kredi derecelendirme kuruluşu Moody's Dexia yükü nedeniyle Belçika hazine tahvillerinin kredi notunu düşürebileceği uyarısında bulundu.