BIST 10.083
DOLAR 32,42
EURO 34,82
ALTIN 2.442,11
HABER /  GÜNCEL

Devrik Tunus cumhurbaşkanına malvarlığı soruşturması

Fransa'da üç insan hakları örgütünün suç duyurusu üzerine, devrik Tunus cumhurbaşkanı Zeynel Abidin bin Ali'nin malvarlığı soruşturulacak.

Abone ol

Devrik cumhurbaşkanının malvarlığı inceleme altında

Fransa, ülkenin eski cumhurbaşkanı Zeynel Abidin bin Ali'nin malvarlığına dair soruşturma başlatıyor.

Soruşturma, üç insan hakları grubunun bin Ali hakkında suç duyurusunda bulunmasından sonra açıldı.

AFP haber ajansına göre, Sherpa, Uluslararası Şeffaflık Örgütü ve İnsan Hakları Arap Komisyonu bin Ali'yi yolsuzluk, kamu fonlarını kötüye kullanmak ve para aklamakla suçluyor.

İnsan hakları örgütleri, eski lider ve çevresindekilerin bu şekilde 5 milyar dolarlık servet elde ettiğini öne sürdü.

Tunuslu savcılar ise, geçen hafta yaptıkları açıklamada bin Ali ve ailesinin yurtdışında bulunan malvarlıklarına dair soruşturma başlatacaklarını, olası yasadışı para transferleri ve başka ülkelerdeki banka hesaplarını da inceleyeceklerini söylemişti.

Sarkozy'den Tunus kabulü

Kitlesel protestolar sonrasında Tunus'u ay başında terk eden ve Suudi Arabistan'a sığınan bin Ali, suçlamalara dair bir açıklama yapmadı.

Fransa başbakanı Nicolas Sarkozy ise yaptığı açıklamada, Fransa'nın Tunus'ta bin Ali'nin düşmesine yol açan protestolar konusunda yavaş davrandığını kabul etti.

Fransa, devrik lideri son ana kadar desteklediği için eleştirilmişti.

Basın mensuplarına yaptığı açıklamada, Sarkozy "bir umutsuzluk, doğru adımı atmadığımıza dair kötü bir his içerisindeydik" dedi.

Ancak başbakan, Fransa'nın eski bir hamiliğine müdahale etmek konusunda tedirgin olduğunu, "özellikle de Tunus söz konusu olduğunda" bir karara varmadan "tarihin yükünü" göz önünde bulundurması gerektiğini vurguladı.

Sarkozy, Tunus için bir acil yardım paketi oluşturulacağını da sözlerine ekledi.

Yardım paketinin, geçici hükümete özellikle de ekonomik olarak yardımcı olması hedefleniyor.