BIST 10.471
DOLAR 32,76
EURO 35,04
ALTIN 2.459,34
HABER /  GÜNCEL

Dev ayva görenleri şaşkına çeviriyor

Adanalı fotoğrafçı Kubilay Gaspıralı yetiştirdiği 1 kilo 150 gram ağırlığındaki ayvayı fotoğraf sütüdyosunda sergiliyor İşte o haber

Abone ol

Adanalı fotoğrafçı Kubilay Gaspıralı'nın yayladaki bahçesine 5 yıl önce diktiği ayva fidanında, meyvelerden birinin ağırlığı 1 kilo 150 grama ulaştı, diğerleri ise 800-900 gram arasında değişiyor.

Adana'nın Pozantı İlçesi'ne bağlı 720 rakımlı Belemedik Köyü'ndeki bahçesinde yetişen dev ayvayı, Adana'daki fotoğraf stüdyosunda sergileyen 69 yaşındaki Kubilay Gaspıralı, "Yaz aylarında düzenli suladığımız, köküne hayvan gübresi attığımız ayva fidanının üzerindeki meyvelerin en küçüğü 800 gram büyüklüğünde. Bu ağacı çoğaltıp, ayva yetiştiriciliğinde öncü olmak istiyorum. Önümüzdeki yıllarda, Guinness Rekorlar Kitabı'na adımı yazdıracağım" dedi.

Mersin'den içinde ayva fidanının da bulunduğu çeşitli meyve fidanları alıp Belemedik'teki bahçesine diktiğini belirten Gaspıralı, "Geçen yıl fidanın üzerinde 8 meyve tuttu, bir tanesi 1 kilo 140 grama kadar büyüdu. Ama bu yıl fidanın dallarında 40 kadar meyve yetişti, en büyüğü ise 1 kilo 150 gram ağırlığa ulaştı. Diğerleri de 800-900 gram arasında değişiyor. Belemedik'te Türkiye'nin en iyi ayvalarının yetişeceğine inanıyorum ve bunu da göstermiş oldum. Şimdi ilk hedefim 1,5 dönüm arazimde, ayva ağaçlarının sayısını artırmak" diye konuştu.

Ürettiği ayvanın tamamen organik olduğunu belirten Gaspıralı, ağacı damlama sulama yöntemiyle suladığını ve iyi bakımın dışında özel bir bakım uygulamadığını söyledi. Ayva ağaçlarının meyvesinin 500-600 grama kadar normal sayılabileceğini belirten ziraat mühendisleri ise 1 kilo ve üzerindeki ayvaların çiçek tutumunun az olduğu yıllarda nadiren görülebileceğini belirtti.