BIST 10.277
DOLAR 32,34
EURO 34,81
ALTIN 2.393,53
HABER /  GÜNCEL

Derin devletin tanımı yapıldı

TDK’nın Türkçe Sözlük’e son olarak kattığı ifadeler arasında ‘derin devlet’ de var. İşte derin devletin tanımı

Abone ol

Türkçenin korunması ve geliştirilmesi konusunda çalışmalar yapan Türk Dil Kurumu (TDK), sosyal ve ekonomik değişimlerle ortaya çıkan yeni kelimeleri Türkçe sözlüklerine taşıyor.

TDK’nın Türkçe Sözlük’e son olarak kattığı ifadeler arasında ‘derin devlet’ de var. ‘Postmodern darbe’ olarak adlandırılan 28 Şubat sürecinde sıkça gündeme gelen ‘derin devlet’ ifadesi, Türkçe sözlüklere giriyor. TDK’nın son sözlük güncellemesinde derin devlet “Yönetimde göz önünde olmayan, devletin çıkarlarını gözetip kolladığı öne sürülen örtülü güç.” olarak tanımlandı.

Yeni sözlükte ayrıca, ‘Ajan provokatör; kışkırtıcı ajan, faynıl for; dörtlü final, çet; gevezelik etme, business class; birinci mevki, tıpkısının aynısı; her bakımdan uygun’ olarak ifade edildi. ‘Postmodern’ kelimesinin anlamı ise henüz sözlükte yer almıyor. Türkçenin en güvenilir, gelişmiş ve güncel sözlüğü olarak tanımlanan TDK sözlüğü, 1945 yılından beri güncellenerek geliştiriliyor.

Şu anda 99 bin 605 kelime ve anlamının yer aldığı sözlükteki ‘temel kelimeler’ olarak adlandırılan bölümde ise 46 bin kelime bulunuyor. 14 bin 300 yabancı sözcüğün bulunduğu bu bölümde 6 bin 450 Arapça, 4 bin 700 Fransızca, bin 361 Farsça ve 380 Yunancanın yanı sıra 17 ayrı dilden Türkçeye geçen kelimeler yer alıyor.

Kaynak: Zaman