BIST 10.644
DOLAR 32,20
EURO 35,01
ALTIN 2.500,70
HABER /  GÜNCEL

Deprem için ülkeler işbirliği yaptı

Uluslararası Mavi Hilal İnsani Yardım ve Kalkınma Vakfı AB fonları ile uygulamakta olduğu ESNET Projesi kapsamında ülkeler işbirliği yaptı

Abone ol

Uluslararası Mavi Hilal İnsani Yardım ve Kalkınma Vakfı AB fonları ile uygulamakta olduğu ESNET Projesi kapsamında ülke değerlendirmeleri ve bölgesel stratejik ihtiyaçlara göre Türkiye, Romanya, Bulgaristan ve Moldova Cumhuriyetinde sınır ötesi afet yönetimi ve acil durum müdahale bölgesel kapasite artırım eğitim programını hazırlandı.

ESNET Projesinin 15. ayında önemli bir proje çıktısı olarak hazırlanmaya başlanan eğitim programının Kasım 2013'de tamamlanması planlanlandı.

Bu çerçevede Türkiye'den IBC ve AFAM teknik ekibi Romanya Eforie'de düzenlenen eğitim programı toplantısına katıldı. Toplantıda Türkiye, Moldova, Romanya ve Bulgaristan'da mevcut uygulamalar, afet eğitim programının genel çerçevesi, afet eğitimi başlığında Avrupa genelinde mevcut uygulamalar, eğitim programının yapısı, yetkinlik seviyesi ve program modelleri belirlendi.

Eğitim Programı IBC - AFAM teknik yönetimi, Romanya Ulusal Yeryüzü Fizik Araştırma ve Geliştirme Enstitüsü - NIEP, Kızıl Haç Köstence Şubesi, Acil Durum Yerel Yönetimi, Bulgar Bilim Akademisi Jeofizik ve Yeryüzü Bilimleri Araştırma Enstitüsü - BAS, Moldova Cumhuriyeti Bilim Akademisi Jeoloji ve Sismoloji Enstitüsü - GIS, Moldova Cumhuriyeti Sivil Savunma ve Olağanüstü Durum Yönetimi MAI işbirliğinde geliştirilecek.

Eğitim programı aynı zamanda akademik bir çalışma olacak, IBC tarafından uluslararası girişimlerin tamamlanmasının ardından 4 farklı dile çevirisi yapılarak, bölgede yer alan 4 ülkede acil birim, arama kurtarma, acil müdahale çalışanlarının eğitiminde kullanılacak.

Program Direktörü Nalan Üker bu çalışmanın bölgesel kapasite artırma araçlarının, eğitim model ve programlarının geliştirilmesi açısından Uluslararası Mavi Hilal İnsani Yardım ve Kalkınma Vakfı'nın İran ve Pakistan'da gerçekleştirdiği örneklerinden biri olduğuna dikkat çekerek programı ve temel amacın insan hayatını korumak, yıkıcı deprem ve etkilerinin azaltılmasına hizmet edebilmek olduğunun altını çizdi.