BIST 10.644
DOLAR 32,20
EURO 35,01
ALTIN 2.500,70
HABER /  DÜNYA

Ekmekte yeni dönem başladı

İstanbul Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği (İSTESOB) Başkanı Faik Yılmaz, bundan sonra ekmeklerde hiçbir şekilde katkı maddesi kullanılma...

Abone ol

İstanbul Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği (İSTESOB) Başkanı Faik Yılmaz, bundan sonra ekmeklerde hiçbir şekilde katkı maddesi kullanılmayacağını açıkladı.
Sofraların baş tacı ekmekte bugünden itibaren yeni dönem başladı. İstanbul’da bugünden itibaren fırınlarda üretilen ekmeklerde katkı maddesi kullanılmayacak. İSTESOB Başkanı Faik Yılmaz ve İstanbul Fırıncılar Odası Başkanı Fahri Özer, konuyla ilgili basın mensuplarına açıklamalarda bulundu. Faik Yılmaz, bugünün fırınlarda bir milat olduğunu belirterek, “Bugün bir milat bundan böyle katkısız ekmek imalatı başladı. Bununla ilgili elimizdeki mevcut olan unları bitirecekler. Ondan sonra hiç katkı malzemesi kullanmayacaklar. Pide bugünden itibaren katkısız olarak sizlere sunulacak” dedi.
İstanbul Fırıncılar Odası Başkanı Fahri Özer ise insan sağlığına zararlı olduğu tespit edilen 17 maddenin bundan sonra kesinlikle ekmeklerde kullanılmayacağını belirterek, “İnsan sağlığına zararlı olduğu daha sonradan tespit edilmiş ve sayın bakanımız tarafından bütün kamuoyuna açıklanan 17 çeşit katkı maddesini ortadan kaldıracağız. Asla kullanılmayacak. Ne un da ne de fırınlarımızda. Eğer değirmenlerde kullanılırsa katkısız ekmek yaptık diyemeyiz. Bu ekmek katkılarının kaldırılması yönünde ısrarla görüş belirten profesörlerimiz şimdi özellikle iki isim komisyonda, her nedense ‘biraz katkı kullanılabilir’ demeye başladılar. Burada katkı lobisi bu işin üzerine gitti. Ben öyle düşünüyorum. Ama sayın bakanın buna asla izin vermeyeceğini de biliyorum” şeklinde konuştu.
Halk ekmeklerin, “Katkı maddesi kullanılsın” dediklerini savunan Fahri Özer, “Eskiden halk ekmekler düşük buğdaylardan üretilen unu alıp içine katkıları koyup ucuz ekmek satıyoruz diyerek vatandaşın karşısına geçiyorlardı. Şimdi onlar da bizim gibi kaliteli buğdaydan yapılmış unları alacaklar, ondan sonra bizimle rekabet edecekler. Biz kaliteli buğdaydan olsun diye bastırırken, halk ekmek müdürleri kalitesiz buğdaydan un istedi. Şimdi yayınlanacak yönetmeliğe bakacağız. Kaliteli un olmazsa, katkı kullanımı yapılsın diye baskı yapan halk ekmekler ve katkıcılar tarafından yine baskı yapılıyor, eğer yönetmelik değişikliğine giderlerse bizim de güvenimiz sarsılır” diye konuştu.
Fahri Özer şöyle devam etti: “Fırınlarımızdan ambalajsız ekmek satacağız. Ambalajsız olarak bakkal ve bayilerimize göndereceğiz. Ancak buralarda çok kolay ulaşabilecek yerlere eldiven ve poşet konacak. Vatandaş da önce eldiveni giyecek ekmeğini alıp ambalajına koyacak. Ben çok geçerli bir şey olduğunu düşünmüyorum. Ekmek ambalaja girmelidir. Nakliyesi sırasında ambalajsız olarak gönderilen ekmeğe kefil değiliz. Ekmeğe kesinlikle zam yapmıyoruz, bunu da istemiyoruz.”
(İHA)