BIST 10.843
DOLAR 32,21
EURO 34,99
ALTIN 2.441,30
HABER /  GÜNCEL

Deprem falına fren

Depremle ilgili çalışmalar yapan 5 öğretim üyesi, kamuoyu açıklamalarını dizginlediler.

Abone ol

İstanbul Teknik Üniversitesinde depremle ilgili çalışmalar yapan 5 öğretim üyesi, İTÜ Deprem Bilgilendirme Grubu (İTÜ-DEPBİL) oluşturarak, kamuoyuna iletecekleri açıklamalarını grup olarak yapma kararı aldılar. İTÜ-DEPBİL'i oluşturan öğretim üyeleri Prof. Dr. Naci Görür, Prof. Dr. Celal Şengör, Prof. Dr. Haluk Eyidoğan, Prof. Dr. M. Namık Çağatay ile Prof. Dr. Okan Tüysüz tarafından yapılan ortak yazılı açıklamada şöyle denildi:

''Depremle ilgili çeşitli konularda araştırmalar yapan biz İTÜ öğretim üyeleri, bundan böyle gazete ve televizyonlara bireysel demeçler vermeyeceğimizi, kamuoyunu bilgilendirme görevimizi İTÜ Deprem Bilgilendirme Grubu (İTÜ-DEPBİL) adı altında sadece Anadolu Ajansı aracılığıyla yapacağımızı, TV programlarına da ancak grup kararıyla katılabileceğimizi saygı ile duyururuz.'' Açıklamada, bu kararın alınmasına neden olan gerekçeler ise şöyle sıralandı:

''Deprem konusunda bilgisine başvurulacak kişi veya kişilerin seçimi hakkında gerekli özenin gösterilmemesi, araştırmaya dayalı açıklamalarla bilgi kaynağı meçhul görüşlerin ayırt edilmemesi, Yüz binlerce insanın can ve mal güvenliğini ilgilendiren, deprem gibi ciddi bir konunun bir magazin konusu haline dönüştürme eğilimlerinin saptanması, Gereksiz spekülasyonlarla halkın ve yöneticilerin önlem alma noktasında ikilem içerisine sokulması, Gerçek ve araştırmacı bilim adamlarının asılsız ve düzeysiz karalamalarla yıpratılması ve kamuoyunda bilim ve bilim adamı üzerine kuşku düşürülme çabalarının hissedilmesi.''