BIST 10.644
DOLAR 32,20
EURO 35,01
ALTIN 2.500,70
HABER /  POLİTİKA

Erdoğan Papa karşıtlarına seslendi

Başbakan Erdoğan partisinin grup toplantısında Papa karşıtlarına seslendi:

Abone ol

Başbakan Erdoğan AK Parti'nin Haftalık Grup Toplantısı'nda milletvekillerine ve partililere konuştu. Erdoğan, Papa'ya tepki gösteren grupların tavırlarını doğru bulmadı. Erdoğan bu tür hareketlerin medeniyetlerinde olmadığını belirterek kendilerine yakışan bir konukseverlik göstereceklerini belirtti Erdoğna, Papa karşıtlarına şu cevabı verdi: 
 
"Papa Sezer'in davetlisi olarak Türkiye'ye geliyor. Esenboğa'da kendisiyle görüşeceğim. Kendilerine yaraşır bir konukseverlik göstereceğiz. Ziyaretin küresel barışa katkı sağlamasını diliyorum. Marjinal spesifik veya dar bir görüş sergileyenleri bu konuda tavırları oldu. Bunlar bizim medeniyetimizde yok. Peygamberlerin hepsine iman vardır. Başkaları ne demiş o bizi ilgilendirmiyor. Biz kendimize bakarız. Konukseverliğimiz bellidir. Kendi peygamberimizden aldığımız ahlak ile yakışan bir şekilde davranacağız. Basit hesaplarla siyasi ranta dönüştürme çabaları boştur. Siyasetçiler başta olmak üzere dini kanaat önderlerinin mesajları çok önemli."

Irak'ta bir iç savaşı yaşandığını belirten Erdoğan insanlık dışı katliamlar yaşandığına dikkat çekerek, "Lübnan'daki suikas kirli bir plana hizmet ettiği açıktır" diye konuştu.

Yüzyıllardır aynı topraklarda yaşayan insanları çatıştırmak onları birbirine kırdırmanın en büyük insanlık suçu olduğunu belirten Erdoğan, "terör eninde sonunda sahibini bulur" dedi.

Erdoğan, Ortadoğu ile ilgili endişeleriri şu sözlerle dile  getirdi:

Ortadoğu'daki ateş hepimizi yakar. Sorunun asıl tetikleyicisi İsrail-Filistin çatışmasıdır. Bütün küresel güçlerden beklentimiz Ortadoğu'daki ateşin dindirilmesidir. Türkiye'nin bölgede sorumlulukları var. Barış lehine samimi gayret gösteriyoruz. Irak'a komşu ülkeler toplantısı 10 kez yapıldı.

Bölgede etkinliği olan ülkeler zaman zaman çatışmaları körüklüyorlar. Barış ihtimalleri zayıflatılıyor. Öteki olarak gören zihniyet dünyayı krize sokuyor. Bu oyunu bozmak ortak ve kararlı bir görüş sergilemek gerekiyor.

Türkiye sorunun çözümü için üç kulvarda çalışma yürütüyor. Birincisi BM nezdinden yürütülen çalışmalar, ikincisi Komşu ülkeler platformudur Bu kapsamda düzenlenen toplantılar ile ortak bir dil yakalanmıştır.

Her zaman söylüyoruz Irak bize her zaman Irak değildir. Aslında bölgedeki halkların kader birliği yaptığını biliyoruz. Aynı medenieyetin mensuplarıyız. Yaşananlardan derin endişe duyuyoruz. Sünniler ve Şiiler kardeştir. Kavganın hiçbir menfaati yoktur. Güce dayalı çözüm arayışları sonuç getirmez. Silahların konuştuğu yerde insanmar susar. İnsanların konuşup çözemediği sorunu silahlar çözemez. Orantısız güç kullananlar barışı getiremez. Atılan her bomba düşmanlıkları körüklüyor. Öfke ve şiddet kısır döngüsü şeytani çarkı harekete geçiriyor.

Irak'ın toprak bütünlüğü sağlanmadığı sürece iç savaş bitmeyecektir. Her gün 60 kişinin öldüğü topraklarda akan kanın hesabını kim verebilir. Bu kanın üzerinde nasıl bir gelecek kurulabilir. Irak'ı üçe bölenler varsa bilmelidirler ki iç savaşı tetikleyecek felaketin başlangıcından başka bir şey olmayacaktır.. Şiddet eken şiddet biçer. Herkes Lübnan'ın yanında olmalıdır. Hizbullah'ın hükümetten çekilmemeli. Beraberliğin gerekli olduğu şu dönemde sıkıntı kaynağı oldu. Lübnan'da siyasi oyuncular tuzaklara düşmemeli.

Diplomasi masadan kaçanı masaya çekmektir. Efelenmeyle bir yere varılamaz. Biz siyaseti bunun için yapıyoruz. Siyaset netice alma işidir.