BIST 10.046
DOLAR 32,39
EURO 34,58
ALTIN 2.386,01
HABER /  GÜNCEL  /  EMLAK

Deprem bölgesinde imar izni çıktı

Deprem sonrası imar izni verilmeyen bölge toparlandıkça kısmi olarak iznler verilmeye başlandı

Abone ol

Van'ın Erciş ilçesinde geçen yıl meydana gelen yıkıcı deprem sonrası durdurulan imar çalışmalarına kısmi olarak izin verildi.

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Mekansal Planlama Genel Müdürlüğü tarafından yapılan imar planları, kısmi olarak açıklandı. Erciş Belediyesi Evlendirme Salonu’nda düzenlenen toplantıya Erciş Kaymakamı Ramazan Fani, AK Parti Van Milletvekili Fatih Çiftci, Erciş Belediye Başkanı Zülfükar Arapoğlu, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Mekansal Planlama Genel Müdürü M. Ali Kahraman, Genel Müdür Yardımcısı Funda Torhan ile çok sayıda vatandaş katıldı.

kopru.jpg

ESKİ İMAR İLÇEMİZE DAR GELİYORDU

Toplantının açılış konuşmasını yapan Erciş Belediye Başkanı Zülfikar Arapoğlu, depremde büyük yıkımın yaşandığı Erciş için yeni imar planının çok önemli olduğunu bildirdi.

Daha önceki planın 20 bin nüfusa göre yapıldığını ifade eden Arapoğlu, şimdiki planın ise 170 bin nüfusa uygun olduğunu anlatarak, “Malumunuz, bizler çok zorlu bir süreçten geçtik. Büyük acılar yaşadık. Hamdolsun ki yaralarımız sarıldı. Erciş şehir merkezinin imarı en son 1989'da yapılmıştı. O zaman Erciş’in nüfusu 20 bin civarındaydı. Bugün ise Ercişimizin nüfusu 80 bin köylerimiz ile birlikte 170 bin rakamını geçti. Tabiri caiz ise, eski imar ilçemize artık dar geliyordu. Yeni bir imar kaçınılmazdı. Yeni imarımızı Çevre ve Şehircilik Bakanlığımız ile birlikte yaptık. Tabİi vatandaşlarımız yeni imarı sabırsızlıkla bekliyor. Ama hamdolsun bugün artık sona geldik. Çevre ve Şehircilik Bakanlığımızla geçtiğimiz haftalarda görüştük. Hafta başında yine Ankara’ya gittim. Bakanlıkta imarı bir an önce çıkartmak için gerçekten çok yoğun çalıştılar, çok emek sarf ettiler. Ben burada Sayın Mekansal Planlama Genel Müdürümüze, personeline, ilçe halkı ve şahsım adına çok teşekkür ediyorum. Gece geç saatlere kadar çalıştıkları oldu. Caddelerimiz ve çarşı merkezimiz imara açıldı. Kalan imarı da inşallah yakın bir zamanda açıklayacaklar. Memleketimize hayırlı uğuru olsun" dedi.

DEPREM SONRASI ÇOK ÖNEMLİ YATIRIMLAR OLDU

AK Parti Van Milletvekili Fatih Çiftci ise, ilçe merkezinde enkazların kalkmasının ardından yeniden imar için hükümetin elinden gelen gayreti fazlasıyla gösterdiğini belirterek, “Deprem sonrası burada çok önemli çalışmalar, çok önemli yatırımlar oldu. Erciş’e çok önemli hizmetler yapıldı. Erciş’te insanların barınması için öncelikle çadırlar dağıtıldı. Ardından, konteyner kentler kuruldu. Erciş çok kısa bir zamanda toparlandı. İlçemize çok hızlı bir şekilde kalıcı konutlar yapılmaya başlandı. Kalıcı konutlar, inşallah Ağustos ayında Sayın Başbakanımızın katılımıyla hak sahiplerine teslim edilecektir..Yine çok önemli kararlar aldık. Esnaflarımızın vergi borçlarını ödemesini, bazı borçlarının ertelenmesini sağladık. Mekansal Planlama Genel Müdürlüğü, imarın bir an önce hayata geçirilmesi için bu konuda çok önemli çalışmalar yaptı. Erciş Belediyesi ile protokoller imzalandı. Bugün de imarımızın bir bölümü açıklanmış oldu. Yeni imarımızın ilçemize hayırlı uğurlu olmasını temenni ediyorum" diye konuştu.

ÇALIŞMALAR KISMİ DE OLSA TAMAMLANMIŞ OLDU

Erciş Kaymakamı Ramazan Fani de, ilçe merkezinin depremde yapı olarak afetten büyük ölçüde etkilendiğini söyledi. Sadece ilçe merkezinde 5 bin 500 konutun kullanılamaz hale geldiğini anlatan Kaymakam Fani, “Bu, Erciş merkezdeki konutların yüzde 28 oranı demektir. Maalesef bu afet böyle bir yıkıma sebebiyet vermekle beraberinde, bir takım fırsatları da getirdi. Biz bu vesile ile Erciş’in yeni imar planına kavuştuk. Deprem sonrası Çevre ve Şehircilik Bakanlığımız yeni imar planıyla ilgili çalışmalara başladı. Böylece Erciş’in imar planıyla ilgili olan çalışmalar kısmi de olsa tamamlanmış oldu. Hayırlı uğurlu olsun” ifadelerini kullandı.

ğ.jpg

ANA HATLAR İMARA AÇILMIŞ DURUMDA

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Mekansal Planlama Genel Müdürü M. Ali Kahraman ise, depremin hemen arkasından bakanlık olarak çalışmalara başladıklarını ifade ederek, “Önceliğimizi kalıcı konut alanlarının planlanmasına ve zemin etütlerinin yapılmasına vermiştik. Bu çalışmalarımızı tamamladıktan sonra Erciş ve Van’ın mevcut imar planlarının revizyon çalışmalarına başladık. Çalışmalarımızı yaparken, yer bilimsel etütlerini de tamamladık. Bundan sonraki süreçte vatandaşlarımız bu imara uygun olarak inşaatlarını yapmaya başlayabilecektir. Erciş Şehir Merkezi’nin ana hatları şu an imara açılmış durumda. İmarı yaparken mevcut durumu da göz önünde bulundurduk. Kat sayısını da değiştirmedik. İnşallah kısa zamanda da diğer kısımları tamamlayacağız. Kentsel dönüşüm alanlarımız da var” dedi.

Konuşmanın ardından Genel Müdür Kahraman, hazırlanan imar planı ile dosyaları Erciş Belediye Başkanı Zülfükar Arapoğlu’na teslim etti.

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı yetkilileri, imar planına ilişkin sunum yaptıktan sonra vatandaşların sorularını yanıtladı.