BIST 10.083
DOLAR 32,42
EURO 34,75
ALTIN 2.430,21
HABER /  GÜNCEL

DEP'li Mehmet Ali Yiğit ifade verdi!

Silahlı örgüt kurmak ve yönetmek suçundan hakkında dava açılan DEP Milletvekili Mehmet Ali Yiğit ifade verdi.

Abone ol
"Sürgündeki Kürt Parlamentosu'' ile ''Kürdistan Ulusal Kongresi''nin oluşumunda yer alan 31 kişinin "silahlı örgüt kurmak ve yönetmek" suçundan yargılandıkları davada, haklarında verilen "tutuklanmama güvencesi"nin ardından Türkiye'ye dönen eski Demokrasi Partisi (DEP) c, ifade verdi.
 
Sabah saatlerinde Almanya'dan Esenboğa Havalimanı'na gelen Yiğit'i, havaalanında eski DEP milletvekili ve belediye başkanı Selim Sadak ile ailesi karşıladı.
 
Kapatılan DEP'in Mardin Milletvekili Mehmet Ali Yiğit, hakkında bulunan iki ayrı yakalama kararı nedeniyle havaalanı polisi tarafından gözaltına alınarak, sağlık kontrolünün ardından Ankara Adliyesi'ne getirildi. Yiğit, avukatıyla Ankara 8. Ağır Ceza Mahkemesinde hakim karşısına çıktı.
 
Hakkındaki suçlamaları kabul etmeyen Yiğit, "Biz sadece Kürt halkının demokratik haklarının korunmasına yönelik bir sivil toplum kuruluşu olarak kurulduk. Akademik çalışmalarımızı tamamladık ve tüzük gereği kendiliğinden fesih olduk" diye konuştu.
 
Hiçbir terör örgütü ile bağlantılarının olmadığını belirten Yiğit, şunları kaydetti:
 
"Türkiye'nin bölünmesi gibi bir düşüncemiz yok. Bahsettiğimiz Kürt halkının ihlal edilen demokratik haklarının sadece Kürtlere değil, Türkler başta olmak üzere bu ülkede yaşayan tüm halklara karşı yapıldığını bilerek, amacımız tüm halklara demokratik haklarının sağlanmasına yöneliktir."
 
Yiğit'in avukatı Yusuf Alataş, müvekkilinin duruşmalardan vareste tutulmasını talep etti.
 
Mahkeme, Yiğit'in duruşmalardan vareste tutulmasını karar verdi.
 
Yiğit, daha sonra adliyeden ayrıldı.
 
- Davanın geçmişi
 
''Sürgündeki Kürt Parlamentosu'' ile ''Kürdistan Ulusal Kongresi''nin oluşumunda yer alan 31 kişiyi "silahlı örgüt kurmak ve yönetmek" suçundan yargılayan Ankara 8. Ağır Ceza Mahkemesi, şimdiye kadar savunmaları alınamayan ve halen yurt dışında bulunan 26 sanık hakkındaki yakalama kararını kaldırarak, 3 ay içinde Türkiye'ye gelmeleri halinde "tutuklanmama güvencesi" vermişti.
 
Sanıklar, 3 ay içinde Türkiye'ye dönerek mahkemede ifade vermeleri durumunda, CMK'nın "Sanığa Verilecek Güvence Belgesi" başlıklı 246. maddesi uyarınca tutuklanmayacaklar. 
 
Maddede, "Mahkeme, gaip olan sanık hakkında duruşmaya gelmesi halinde tutuklanmayacağı hususunda bir güvence belgesi verebilir ve bu güvence koşullara bağlanabilir" ifadesi yer alıyor.