BIST 10.277
DOLAR 32,34
EURO 34,81
ALTIN 2.393,53
HABER /  GÜNCEL

'Depardieu'nün Belçika'ya taşınması yurtseverce değil'

Fransa Başbakanı Jean-Marc Ayrault ünlü sinema oyuncusu Gérard Depardieu'nün yüksek vergi ödememek için Belçika'ya taşınmasını 'zavallılık' diye niteledi.

Abone ol

Fransa Başbakanı Jean-Marc Ayrault ünlü sinema oyuncusu Gérard Depardieu'nün yüksek vergi ödememek için Belçika'ya taşınmasını 'zavallılık' diye niteledi.

Başbakan Ayrault, ülkede kesintilere gidilen bir zamanda Depardieu'nün Lille kentinin çok yakınındaki, Belçika'nın Nechin kasabasına taşınmasının yurtseverce bir hareket olmadığını söyledi.

France 2 televizyonuna mülakat veren Başbakan Ayrault, "Bu davranışını gayet zavallıca buluyorum. Vergi vermemek için yapılıyor bütün bunlar. Depardieu, herkesin sanatçı olarak sevdiği, büyük bir yıldız. Ama vergi ödemek bir dayanışma hareketidir, yurtseverliktir." dedi.

Muhalefetteki muhafazakar politikacılardan Jean-François Copé de, Depardieu'nün ülkeden ayrılmasının Fransa ve Fransız imajı açısından üzücü olduğunu söyledi; "Belçika, İngiltere, Almanya veya İtalya'daki büyük iş adamlarının ya da çok tanınmış yıldızların ülkelerinden taşındığını görmüyoruz" dedi.

Nechin belediye başkanı, bu hafta 63 yaşındaki Depardieu'nün yöreye yerleştiğini açıklamıştı.

BBC'nin Paris muhabiri Hugh Schofield, bazı varlıklı Fransızların Sosyalist hükümet tarafından mağdur duruma düşürüldüklerine inandıklarını aktarıyor.

Hugh Schofield, iş çevrelerinde, vergi oranları konusunda genel bir hoşnutsuzluğun hakim olduğunu kaydediyor.

Lüks tüketim ürünlerine sahip milyarder işadamı Bernard Arnault, üç ay önce, vergi nedenleriyle olmadığını söylese de, Belçika'ya taşınmayı planladığını açıklayınca büyük yankı uyandırmıştı.

Bununla birlikte BBC muhabiri, sağ eğilimli olan ve genelde huysuz ve fevri kişiliğiyle bilinen Depardieu'nün Fransa'dan ayrılışının Sosyalist hükümet açısından o derece zararlı görülmediğini belirtiyor.

Belçika'da yaşayanlar varlık vergisi ödemiyor. Fransa'da ise 1,3 milyon eurodan fazla serveti olanlar, yüzde 0,25'ten başlamak üzere çeşitli oranlarda vergi ödemekte.

Belçika'da tahvil satışlarından elde edilen gelirden de vergi alınmıyor.

Gelecek yıl Fransa'da 1 milyon eurodan fazla kazananlara uygulanan gelir vergisi yüzde 75'e çıkarılacak. Belçika'da bu oran halen yüzde 50.

Fransız hipermarket zinciri Auchan ile Decathlon'un sahipleri olan Mulliez ailesi de dahil 2800 dolayında Fransız vatandaşına kapılarını açan Nechin kasabasının belediye başkanı Daniel Senesael, ünlü oyuncunun bölgeye taşınmasında başka unsurların rol oynadığını söyledi. Senesael, RTL radyosuna verdiği mülakatta , "Sanırım Belçika'nın havasından, kimliğimizden, kırsal havasından yararlanmak istedi" dedi.

Ancak BBC muhabiri, Depardieu'nun, sınırın hemen dibinde bulunan eski gümrükçünün evine yerleştiğine işaret ederek, bunun da sınırın ötesine taşınmasında vergi sorununun yattığını gösterdiği kanısında.

Cyrano de Bergerac'daki rolüyle ve Asterix dizisindeki Obelix tiplemesiyle ünlü Gérard Depardieu, film başına 2 milyon euro kazanabiliyor.