BIST 9.916
DOLAR 32,44
EURO 34,74
ALTIN 2.438,67
HABER /  GÜNCEL

Denizler artık mavi kart kontrolünde

Türkiye'de Muğla'dan sonra Antalya'da uygulamaya geçen Mavi Kart Elektronik Atık Takip Sistemi'yle denizlerdeki zararlı atık ve kirliliğin önemli ölçüde önüne geçilmesi hedefleniyor.

Abone ol

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, gemi atıklarının etkin yönetiminin ve takibinin online izlenebilmesini sağlayan Mavi Kart Elektronik Atık Takip Sistemi'nin Muğla'dan sonra Antalya'da da uygulanacağını bildirdi.Bakanlık'tan yapılan açıklamada, deniz kirliliğinin önüne geçmek ve denize yasa dışı çöp boşaltılmasını engellemek amacıyla Muğla'da başlatılan ''Mavi Kart'' uygulamasının başarıyla devam ettiği kaydedildi.

2 BİN MAVİ KARTLA DENİZLER TAKİP EDİLİYOR

Gemi atıklarının etkin yönetimi ve takibinin online olarak izlenebildiği söz konusu takip sistemiyle, Bakanlığın deniz kirliliğinin önüne geçmeyi hedeflediği bildirilen açıklamada, Mavi Kart uygulamasının Antalya'da da başlatıldığı kaydedildi. Antalya'da 14 noktada atık alım tesisinin bulunduğu vurgulanan açıklamada, toplam 2 bin Mavi Kart'ın da teknelere dağıtılacağı bilgisi de yer aldı.

ATIK TOPLAMININ %90 ARTMASI BEKLENİYOR

Açıklamada, Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar'ın uygulamaya yönelik ifadeleri de yer aldı. Buna göre, Bakan Bayraktar, uygulamanın önemli bir çevre atılımı olduğunu belirterek, bu yılın sonuna kadar gezinti teknelerinin tamamının ''Mavi Kart'' sistemine alınacağını, atık toplama oranının da yüzde 90 artmasını beklediklerini kaydetti.

Bayraktar, ''Küçük deniz araçları için geliştirilen 'Mavi Kart' uygulaması, gemi atıklarının etkin yönetimi ve takibini sağlamak amacıyla gemilerin atıklarını online bildirmesi ve atık kabul tesislerince alınan atıkların bertaraf tesisine kadar online takibini sağlayan önemli bir çevre atılımı olma özelliği taşımaktadır'' ifadelerini kullandı.

UYGULAMAYLA SEZON İÇİNDE TOPLANAN ATIK ORANI %60 ARTIŞ GÖRTERDİ

Mavi Kart Elektronik Atık Takip Sistemi ile toplam ne kadar atık oluştuğu, hangi tesise verildiği ve hangi şekilde bertaraf edildiği elektronik olarak web ortamında online olarak izlenebildiğine dikkat çekilen açıklamada şu bilgiler yer aldı:
''Sistemle yat ve diğer teknelerdeki sintine, pis su ve çöplerin denize yasa dışı boşaltılması da önlenmiş oluyor. 9 bin 500 tekne ve tur yapan 4 bin 500 tekneye Mavi Kart'ın dağıtıldığı Muğla'da sezon içinde toplanan atık oranı yüzde 60 artış gösterdi.

Mavi Kart öncesinde yıllık atık su miktarı 62 milyon 832 bin 65 metreküp iken, uygulamayla birlikte 2011 yılında bir yıllık dönemde toplanan atık su miktarı 184 milyon 704 bin 553 metreküpe çıktı.''