BIST 9.916
DOLAR 32,44
EURO 34,74
ALTIN 2.438,67
HABER /  POLİTİKA

Erdoğan'ın o sözlerine ambargo

Erdoğan’ın önceki gün çok sayıda yabancı televizyon tarafından canlı yayınlanan sözleri Suruiye'de ambargoya uğradı

Abone ol

Erdoğan’ın önceki gün çok sayıda yabancı televizyon tarafından canlı yayınlanan AK Parti meclis grup toplantısı konuşması Suriye basını tarafından görmezden gelindi.

Al Baath (Şam), Al Fedaa (Hama), Al Jamaheer (Halep), Al Oroubi (Humus) ve Al Wehda (Lazkiye) gibi ülkenin önde gelen gazeteleri Erdoğan’ın konuşmasından tek kelime bahsetmedi. Gazetelerin manşetinde ise Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad’ın Riyad Hicab başkanlığında kurulan yeni hükümetin yemin töreninde yaptı konuşma vardı. Gazeteler özellikle Esad’ın “Tüm politikalar yaşanan savaşı kazanmaya odaklanmalı” cümlesini ön plana çıkardı.

Haberlerde Esad’ın konuşmasının, "Halk Meclisi'nin önünde yaptığım konuşmada da belirttiğim gibi her yönüyle ve tam anlamıyla gerçek bir savaş hali yaşamaktayız. Savaş durumunda, tüm politikalarımız ve sektörlerimiz bu savaşta zafere ulaşmaya yönlendirilmelidir" bölümünü öne çıkarılırken tam metin olarak yayınlanan konuşmasında Türkiye, Erdoğan, Davutoğlu veya düşürülen uçakla ilgili tek kelime etmediği dikkat çekti.

Gazeteler Esad’ın, "Suriye'nin yaşadığı koşulların gölgesinde yeni hükümetin üzerine düşen sorumluluklar büyüktür. Hükümet üyelerinin meydan okuma ve sorumluluk ruhu taşıması gerekir. Anlaşılan sorun Batı ülkelerinden kaynaklanıyordu. Oysa tüm dünya ülkeleri bizimle ve diğer ülkelerle ilişki kurmak istiyordu. Fakat biz her zaman bunu ihmal ettik ve bizi doğrudan ya da dolaylı olarak sömürenlerle sözleşmeler yoluyla ekonomik ilişkilerimizi pekiştirmeye çalıştık" ifadelerine vurgu yaptı.

Resmi açıklamayla yetindiler

Suriye gazeteleri haberlerinde düşürülen F-4 uçağı ilgili olarak sadece resmi SANA Haber Ajansı’nın servise koyduğu haberi küçük farklarla yayınlamakla yetindi.

Haberlerde Suriye Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Cihad Makdisi’nin, "Türk askeri uçağının ihlali belgelerle kanıtlanmıştır" açıklamasına geniş yer verilirken,  "Suriye'nin egemenlik ve bağımsızlığına açık, net bir ihlalde bulunan Türk askeri uçağa verilen cevabın egemen bir savunma davranışından ibaret olduğunu, Suriye toprakları, suları ve göklerinin kutsal olduğunu" söylediğine yer verdiler.

Gazeteler Makdisi’nin, Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu’nun Pazar günü televizyon açıklamasında sunduğu bilgilerin kesinlikle gerçeklik payı bulunmadığını ve dakiklikten uzak olduğunu, Türk bakanın askeri uçağın uluslararası sularda vurulduğunu ve düştüğünü iddia etmesiyle olanların gerçeğinden tamamen uzak ve farklı bir hikâye sunduğunu vurguladığının altını çizerken tamamen güdümlü bir yayın yaptıkları gözden kaçmadı.

Haberlerde, Makdisi’nin, "Maalesef özellikle Türkiye dışişleri bakanı olmak üzere genel olarak Türkiye hükümeti krizin başlamasından bu yana 15 aydan beri her zaman olumsuz davrandılar. Her daim Suriye'de krizi tırmandırmaya ve provokasyon’da bulunmaya çaba harcadılar. Suriye'nin kesinlikle Türkiye'ye yönelik kötü niyeti olmamıştır. Türkiye'ye hiç bir şekilde hizmet etmeyen politikalarında Türk halkını kendi arkasına almaya çalışan Türkiye hükümetinin tutumlarına rağmen Suriye ve Türkiye halkları arasında hala dostluk ve sevgi ilişkileri bulunmaktadır.Türkiye hükümeti ulusal duygular gibi hassas bir telden Türk halkını aldatmaya çalışmaktadır" sözlerine yer verdi.

Gazetelerde diğer büyük haber ise El İhbariye televizyonuna yapılan ve üçü gazeteci, dördü güvenlik görevlisi yedi kişinin öldüğü saldırı oldu.