BIST 10.337
DOLAR 32,26
EURO 34,67
ALTIN 2.405,72
HABER /  GÜNCEL

Amerika'dan Türkiye'ye açık çek

ABD'nin Türkiye Büyükelçisi, Mersin'e yaptığı ziyarette, Suriye için iyimser konuştu

Abone ol

ABD Büyükelçisi Francis Ricciardone, çeşitli temas ve incelemelerde bulunmak üzere eşi Marie Ricciardone ile birlikte Mersin’e geldi.

Amerika Birleşik Devletleri’nin (ABD) Ankara Büyükelçisi Francis Ricciardone, Suriye’de rejimin kendi halkıyla savaş içisinde olmasının üzücü ve kabul edilemez olduğunu belirterek, “Türkiye, Amerika Birleşik Devletleri ve dünya, demokratik toplumuyla bu kabusun biran önce bitmesi için ortak çalışmaktalar. Ve bu kabus bittiğinde de biz umut ediyoruz ki, Suriye tekrar dünyaya açılır. Ben iyimserim” dedi.

ekran-resmi-2012-06-28,-11.52.33-am.png

“TÜRKİYE’Yİ HER ALANDA SONSUZ DESTEKLİYORUZ”

Valilikte, basın mensuplarının Türkiye ile Suriye arasındaki krizi sormaları üzerine Ricciardone şunları söyledi:

“Türkiye’yi müttefik olarak, dost olarak, ortak olarak sonsuz destekliyoruz her alanda. Sadece güvenlik konusunda değil, hatta yatırım, ticaret, kültür alanlarında devamlı olarak Türkiye ile ileriye gidiyoruz. İlişkilerimizi devamlı olarak iyileştiriyoruz. Bunun için Mersin’e geldim. Bugün limana gideceğiz, nasıl geliştiğini göreceğim. Son ziyaretimden bu yana 15 seneyi geçti mutlaka çok gelişmiş, hatta gelirken ne kadar geliştiğini gördüm. Onun için geldim. Türkiye hakkında iyimseriz, güveniyoruz. Bu dünya şartlarına rağmen Türkiye devamlı olarak ileriye gidiyor. Biz ortak olarak beraber gideceğiz.”

“BEN İYİMSERİM”

ABD Büyükelçisi, Suriye’de yaşananların çok üzücü ve acı olduğunu, ancak iyimser olduğunu belirterek, “Maalesef, ben kendim Suriye halkını biliyorum, siz Mersinliler de Suriyelileri tanırsınız, bilirsiniz ama Suriye’deki durum şimdi çok acı. Suriye halkı, Türk halkı gibi, Amerika halkı gibi iyi bir halk. Kendi rejimlerinin kendi halkıyla savaş içerisinde olması üzücü ve bu kabul edilemez. Türkiye, Amerika Birleşik Devletleri ve dünya, demokratik toplumuyla birlikte bu kabusun biran önce bitmesi için ortak çalışmaktalar. Ve bu kabus bittiğinde de biz umut ediyoruz ki, Suriye tekrar dünyaya açılır. Tekrar ümit ediyoruz ki, Mersin, Gaziantep, Şanlıurfa ve Türkiye ile olan bu ticaret yeniden ivme kazanır ve öncesinden çok daha iyi olur. Ben iyimserim” dedi.

İLK DURAK MERSİN VALİLİĞİ

ABD'nin Adana 2. Konsolosu Joseph Babb’ın da eşlik ettiği Büyükelçi Ricciardone’nin ilk durağı Mersin Valiliği oldu. Mersin Valisi Hasan Basri Güzeloğlu’nu ziyaret eden Ricciardone, Valilik Şeref Defteri’ni imzaladı.

ekran-resmi-2012-06-28,-11.53.11-am.png

Ziyarette Büyükelçi Ricciardone'ye kentle ilgili bilgiler veren Vali Güzeloğlu, Mersin’in Türkiye’nin gelişmesinde ve kalkınmasında önemli bir il olduğunu söyledi.

Türkiye’nin İstanbul’dan sonra en büyük dış ticaretini gerçekleştiren Mersin’in, uluslararası ilişkiler noktasında ticaret temelli, geçmişten bugüne Türkiye’nin dışa açılan kapısı olduğunun altını çizen Güzeloğlu, “Kent kimliğinde herkese kucak açarak tüm vatandaşlarımızın barış, kardeşlik ve huzur içerisinde yaşadığı bir kent niteliği taşıyan Mersin, Türkiye’nin en önemli büyükşehri olarak öne çıkmakta, turizmde de ülkemizin en önemli gelişme alanı ve merkezlerinden birisi olarak dikkat çekmektedir. Mersin’in uluslararası ilişkileri de giderek artmaktadır. Mersin, artık ticaret alanında yabancı sermayenin ilgisini çeken bir kent olmuştur. Amerika ile Türkiye arasındaki ticari ilişkilerin gelişmesi, ilimiz ve ülkemiz adına değerlidir. Bu ziyaret Amerika ile Türkiye arasındaki ticari ilişkilere ivme kazandıracaktır” ifadesini kullandı.

ekran-resmi-2012-06-28,-11.54.08-am.png

ABD Büyükelçisi Francis Ricciardone ise, Mersin’de bulunmaktan dolayı mutlu olduğunu dile getirerek, sıcak misafirperverliği için Vali Güzeloğlu’na teşekkür etti. Mersin’e son ziyaretini ailesi ile birlikte 1990’lı yıllarda yaptığını aktaran Ricciardone, turistik amaçlı ziyarette Kızkalesi ve Narlıkuyu’yu gezdiklerini ve o günlerden çok güzel hatıraları olduğunu anlattı. Mersin’e bugünkü ziyaretinin ise Türkiye-Amerika ve Mersin-Amerika arasındaki ilişkileri ilerletmek amacını taşıdığını vurgulayan Ricciardone, “Mersin’e hem turizm hem yatırım hem ticaret her alanda yakın, daha derin ilişkilerimizi iyileştirmek için geldik” diye konuştu.

Konuşmaların ardından Vali Güzeloğlu ve Büyükelçi Ricciardone, birbirlerine karşılıklı hediyeler sundu.

ekran-resmi-2012-06-28,-11.53.38-am.png

“MERSİN’E TÜRKİYE’Yİ SOMUT BİR ŞEKİLDE DESTEKLEMEK İÇİN GELDİM”

Daha sonra Mersin Valiliği’nden yürüyerek Atatürk Caddesi üzerindeki Mersin Büyükşehir Belediyesi’ne gelen ABD Büyükelçisi Ricciardone’yi, Büyükşehir Belediye Başkanı Macit Özcan kapıda karşıladı. Kapı önünde bir kez daha basın mensuplarının Suriye soruları ile karşılaşan ve Mersin’e bugün başka bir şey için geldiklerine vurgu yapan Ricciardone, şöyle devam etti:
“Bu bölgedeki sıkıntılara rağmen burası çok sakin, çok düzgün, çok hareketli, dinamik bir yerdir. Amerikalıların turizm, yatırım, ticaret için buraya gelmesini teşvik etmek istiyorum. Halklarımız arasındaki ilişkilerimizi iyileştirmek, derinleştirmek için geldim. Bunun, bugünkü sıkıntılara karşı bir destek olduğunu düşünüyorum. Yani somut bir şekilde Türkiye’yi desteklemek için geldim.”