BIST 10.248
DOLAR 32,25
EURO 34,79
ALTIN 2.401,01
HABER /  GÜNCEL

Deniz Feneri e.V. davasında flaş gelişme

Almanya’daki Deniz Feneri e.V. ile bağlantılı 20 sanık hakkında açılan davada mahkeme, 18 sanığın mal varlığına konulan tedbir kararını kald...

Abone ol

Almanya’daki Deniz Feneri e.V. ile bağlantılı 20 sanık hakkında açılan davada mahkeme, 18 sanığın mal varlığına konulan tedbir kararını kaldırdı.
İstanbul 6. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen duruşmada; tutuksuz sanıklar Hakkı Sadal, Gökhan Gürbüz, İzzet Kurum, Ömer Zahit Karaman, Mehmet Gürhan, İsmail Karahan ve Mehmet Sıddık Balıkçı hazır bulundu. Duruşmada diğer sanıkları ise avukatları temsil etti.
Mahkeme heyeti; celse arasında sanıklar Zahit Akman, Zekeriya Karaman, Mustafa Çelik, İsmail Karahan ve Harun Kapıyoldaş’ın mal varlıkları değerleri üzerindeki el koyma kararlarının kaldırılmasını talep ettiklerini hatırlattı.
Mahkemenin hatırlatmalarının ardından duruşmada söz alan bir kısım sanıklar avukatı Ersan Şen de müvekkilleri hakkındaki mal varlıkları üzerine konan el koyma kararlarının kaldırılmasını talep etti. Taleplere ilişkin görüşü sorulan duruşma savcısı İbrahim Kayapınar, sanıkların mal varlığı üzerindeki tedbir kararının kaldırılmasına ilişkin talebin eksik hususlar tamamlandıktan sonra değerlendirilmesini istedi. Savcı Kayapınar, bir kısım şüpheliler hakkında soruşturma sırasında alınan tedbir kararının ise kendileri başvurduklarında değerlendirilmesini talep etti.
Verdiği aranın ardından kararını açıklayan mahkeme heyeti, davanın sanıklarından Zahit Akman ve Zekeriya Karaman’ın da aralarında bulunduğu 14 sanık hakkındaki mal varlığı tedbir kararının kaldırılmasına hükmetti. Heyet ayrıca, soruşturma kapsamında tedbir kararı alınan ancak hakkında takipsizlik kararı verilen 4 şüpheli hakkındaki tedbiri de kaldırdı.

DAVANIN GEÇMİŞİ
Ankara Cumhuriyet Başsavcılığınca hazırlanan iddianamede, 20 sanığa ’’özel belgede sahtecilik’’, ’’kamu görevlisinin sahtecilik suçuna iştiraki’’ ve ’’hizmet nedeniyle güveni kötüye kullanma’’ suçlamaları yöneltilmişti.
Ankara 3. Ağır Ceza Mahkemesi tarafından kabul edilen iddianame, suçlama konusu eylemlere ilişkin yargılama yerinin İstanbul olduğuna kanaat getirilerek ’’yetkisizlik’’ kararıyla İstanbul Ağır Ceza Mahkemesi’ne gönderilmişti.
Dosyaya bakmakla görevlendirilen İstanbul 6. Ağır Ceza Mahkemesi de Ankara Ağır Ceza Mahkemesi’nin ’’yetkisizlik’’ kararını yerinde bularak davanın kendi mahkemelerinde görülmesine karar vermişti.
(İHA)