BIST 10.269
DOLAR 32,26
EURO 34,79
ALTIN 2.436,43
HABER /  GÜNCEL

Şampiyondan çok özel açıklamalar

Milli güreşçi Rıza Kayaalp, İHA’ya özel açıklamalarda bulundu. Kayaalp, “Hayalimde olimpiyat şampiyonluğu var” dedi. <br/>Avrupa şampiyonluğ...

Abone ol

Milli güreşçi Rıza Kayaalp, İHA’ya özel açıklamalarda bulundu. Kayaalp, “Hayalimde olimpiyat şampiyonluğu var” dedi.
Avrupa şampiyonluğu, Dünya şampiyonluğu ve olimpiyatlarda bronz madalya sahibi milli güreşçi Rıza Kayaalp, İhlas Haber Ajansı Spor Servisi’ne yaptığı ziyarette; gelecekteki hedefleri, güreşte değişen kurallar, genç güreşçilere verdiği tavsiyelerle güreş sporu hakkında birçok konuya değindi.

“HEDEFİM OLİMPİYATLARDA ALTIN MADALYA”
Her sporcunun olduğu gibi hayalinde olimpiyat şampiyonluğu olduğunu vurgulayan milli güreşçi Rıza Kayaalp, “Güreşe başladığım ve ilk milli takıma girdiğim andan itibaren, Avrupa ve Dünya şampiyonalarında hiç boş dönmedim. Kürsüde hep yerim oldu. Avrupa ve Dünya şampiyonlukları kazandım. Olimpiyatlarda da bronz madalyam var. Hedefim olimpiyatlarda altın madalya. Dünya şampiyonluğunun yanına bir de olimpiyat şampiyonluğu yakışır diye düşünüyorum. Çünkü her sporcunun hayalidir bu. Ben de bunu kazanabilmek için elimden gelen bütün gayreti gösteriyorum. Elimden gelen bütün gayreti gösterip, aynı şekilde çalışmalarıma devam ediyorum. Hiçbir şekilde şampiyonluklarımın ardından kendimi bozmadan, aynı düşüncelerle olduğum şampiyonayı unutup, önümdeki şampiyonalara bakıyorum. Böylelikle, önümüzdeki Rio Olimpiyatları ve 2020 Tokyo Olimpiyatları’nda altın madalyayı ülkem adına kazanacağımı düşünüyorum” diye konuştu.

“DEĞİŞEN KURALLARLA BİRLİKTE GÜREŞ YÜKSELİŞE GEÇTİ”
Güreşte değişen kurallar hakkında da önemli açıklamalarda bulunan Rıza Kayaalp, kendisinin eski kurallarla 9 yıl güreştiğini hatırlatarak, “O kurallar güreşin süresini kısaltmıştı. Artık bana bile tepki geliyordu. Çünkü rakiplerimi hep 1-0 yeniyordum. Ama insanların seyir zevki için bu iyi değildi. Süre çok kısaydı ve başka riske giremiyorduk. Girdiğimiz takdirde risk alırsak puan verip maçı kaybediyorduk. Biz sporcular olarak da bu riski alamıyorduk. Hem medyada hem de seyirci yönünde güreşe karşı büyük bir azalma oldu. Ama son değişen kurallarla birlikte güreş yükselişe geçti. İnsanlar yeni kuralları çok sevdiğini söylüyor. Bizler de yeni kurallardan çok memnunuz. Neden derseniz; 6 dakikada bir sürü tekniğe girebiliyoruz. Rakiplerimize daha iyi bir üstünlük kurabiliyoruz. Kısa devrede o üstünlük kurulamıyordu ama uzun sürede kimin daha güçlü olduğu ortaya çıkıyor. Bu süre içerisinde de rahatlıkla tekniklere girebiliyoruz. Teknikleri yapamazsak tekrardan ayağa kaldırıyor hakemler ve bu da çok önemli. Böylelikle daha çekişmeli ve bol puanlı maçlar oluyor. 20’ye 15 ya da 20’ye 16 biten maçlar oluyor. Bu da tribünde ve televizyonda izleyen insanların büyük beğenisini alıyor. Benim açımdan da, tüm güreşçi arkadaşlarımın açısından da bu yeni kuralların iyi olduğunu düşünüyorum” ifadelerini kullandı.

“OLİMPİYAT ŞAMPİYONLARI ÇIKSIN İSTİYORUM”
Milli güreşçi Rıza Kayaalp, güreşle ilgilenen genç sporculara da tavsiyelerde bulundu. Kayaalp, genç güreşçilerin her zaman büyüklerde alacakları Avrupa ve Dünya şampiyonlukları olması gerektiğini belirterek, “Çünkü olimpiyat şampiyonları çıksın istiyorum. Yıldızlar ve gençlerde alınacak madalyalar sadece tarihe isim yazdırmaz. Sadece onlar bir basamaktır. Orayı bir basamak olarak görüp, iyi çalışıp kendilerini bozmadan, her zaman şampiyon olduktan sonra ileriyi düşünmeleri ve tarihe isimlerini yazdırmak için büyüklerde Avrupa ve Dünya şampiyonu hatta olimpiyat şampiyonu olmaları gerektiğini unutmamaları lazım. Ben gittiğim her yerde, ‘Sakın şımarmayın. Yıldızlarda madalya kazandıktan sonra kendinizi bozmayın. Oraları bir basamak olarak görün. Oralar geçiş yeridir. Oralar büyüklere, ‘Ben geliyorum’ dediğiniz yerlerdir’ diyorum. Aksi takdirde böyle olmazsa yıldızlar ve gençlerde madalya alan sporcuların daha sonra kaybolup gittiğini görüyorum. Bu sebeple büyüklerde çoğunu göremiyoruz” şeklinde konuştu.

“BOL PROTEİNLİ VE DOĞRU BESLENMEMİZ GEREKİYOR”
Rıza Kayaalp, güreş sporunun bedensel bir spor olması sebebiyle beslenmesinden, sosyal yaşantısına kadar genç güreşçilere kılavuz olmak için güreş sporunu faal sürdürürken neler yapılması gerektiğine de değindi. Milli güreşçi Kayaalp, “Ben sosyal yaşantısı kısıtlı bir sporcuyum. Bu spora başladığımdan bugüne kadar bu böyle. Çünkü gezmeyi fazla sevmiyorum. Kendi içimde de böyle bir istek yok. Spor yapmam sebebiyle de bunlara daha çok dikkat ediyorum. Bir sporcu çok çalışınca, bir o kadar da dinlenmelidir. Yediğine, içtiğine çok dikkat etmeli. Sabah kahvaltısının bile ayrı bir önemi var bizim için. Erken yaptığımız bir kahvaltı, bizim sabah yaptığımız antrenmanda daha güçlü olmamızı sağlıyor. Bol proteinli ve doğru beslenmemiz gerekiyor. Çünkü güreş; grekoromen güreş özellikle yüzde 50 güreş antrenmanı, yüzde 50’de ağırlık antrenmanıdır. O yüzden yediğimize, içtiğimize, dinlenmemize, sosyal yaşantımıza da çok dikkat etmemiz gerekiyor” dedi.
(İHA)