BIST 10.089
DOLAR 32,38
EURO 34,74
ALTIN 2.405,34
HABER /  GÜNCEL

Ne paralel yargı ne de Ak yargı

MHP Grup Başkanvekili Oktay Vural, Anayasa Mahkemesi Başkanı Haşim Kılıç’ın açıklamalarına destek vererek "Ne paralel yargı ne de Ak yargı ...

Abone ol

MHP Grup Başkanvekili Oktay Vural, Anayasa Mahkemesi Başkanı Haşim Kılıç’ın açıklamalarına destek vererek "Ne paralel yargı ne de Ak yargı istiyoruz, biz milletin yargısını istiyoruz" dedi.
Vural, Kılıç’ın siyasi bir konuşma yaptığı yönündeki iddialara şöyle karşılık verdi: “Ne siyasetçilerin hakimlik yapmasını ne de hakimlerin siyasetçilik yapmasını istemiyoruz.”
Vural, TBMM’de düzenlediği basın toplantısında, AK Parti Grup Başkanvekili Nurettin Canikli’nin Cumhurbaşkanlığı seçimlerine ilişkin değerlendirmelerini eleştirdi. Canikli’nin açıklamalarının parlamentoyu dışlayan, milletvekillerini sıfıra indirgeyen ve Başbakanlık makamını gasp etmeye yönelmiş bir zihniyetin tezahürü olduğunu söyleyen MHP Grup Başkanvekili Oktay Vural, şöyle konuştu: “Şuandaki Cumhurbaşkanı Abdullah Gül milli iradenin tezahürü değil midir? Biz tek adam aramıyoruz, biz otorite aramıyoruz, biz Cumhuriyetimizin başına bir Cumhurbaşkanı arıyoruz. Cumhurbaşkanı milletin ve devletin birliğini ve bütünlüğünü temsil edeceği gibi devlet organlarının düzenli çalışmasını gözetir.”

HAŞİM KILIÇ’IN AÇIKLAMALARI
AYM Başkanı Haşim Kılıç’ın açıklamalarını değerlendiren Oktay Vural, şunları söyledi: “Türkiye’de hukuk devleti ve özgürlüklerimiz tehdit altındadır. Mahkeme kararlarına saygı göstermeyenlerin hukuku itibarsızlaştırmak istediğini ortaya koyduk. AYM Başkanı’nın yargı çerçevesinde ortaya koyduğu endişeler hepimizin aradığı hukuk devleti anlayışına yönelik son zamanlarda meydana gelen saldırılardır. Bu tablo sadece AYM’nin yaptığı bir değerlendirme değil, hukuk hepimizin hukuku olmalıdır. Ne paralel yargı ne de Ak yargı istiyoruz, biz milletin yargısını istiyoruz. AYM Başkanının ifadesiyle hükümet hukukun üzerine çıkmış, özgürlüklerimizi kısıtlamıştır. Güç karşısında gömlek değiştirmek, gücün istediği şekle girmek, yargıda kesinlikle böyle bir kalıba giremez. Bu açıklama, hukuk devleti ve demokrasinin nasıl tehdit altında olduğunu, yargı mensuplarının nasıl ikilemde kaldıklarını ortaya koyması bakımından önemlidir.”
“Hukuk devletinde bir çete varsa, devletin yetkilileri bu çeteyi ortaya koyacak” diyerek paralel yargı iddialarına cevap veren Vural, siyasi tartışmalarla hukuku temelinden sarsacak adımların milletin hak ve menfaatine zarar getirecek tartışmalar olduğunu söyledi. Vural, “Sanal bir şekilde insanları suçlu hale dönüştürmek kesinlikle kabul edilebilir değil. Yargı içine bir çiğ et atılmıştır, herkes birbirine şüphe ile bakmaktadır. Yargı üzerinde bir illegal yapılanma varsa, söyleyenler bunu delilleri ile ortaya koymalıdır” şeklinde konuştu.
Haşim Kılıç’ın siyasi içerikli konuşma yaptığı eleştirilerine cevap veren Vural, sözlerini şöyle tamamladı: “Ne siyasetçilerin hakimlik yapmasını ne de hakimlerin siyasetçilik yapmasını istemiyoruz. AYM’nin siyasi amaçla hareket ettiğini söyleyenler, kendilerinin hangi siyasi amaçla hareket ettiklerini söylemeli. Bu açıklamaları siyasi açıklama olarak değerlendirmek yerine, ortaya konulan endişelerin kaynaklarını ortadan kaldırmak için adım atmalıdır.”
(İHA)