BIST 10.277
DOLAR 32,34
EURO 34,81
ALTIN 2.393,53
HABER /  POLİTİKA  /  CHP

Deniz Baykal'dan Önder Sav'a taş!

Referandum sonrası kurultay isteği nedeniyle eleştirilen Baykal ısrarını sürdürüyor.

Abone ol

Referandumda yüzde 42 hayır oyu alınması sonrası CHP'nin durumunu değerlendirerek acil tüzük kurultayı öneren eski genel başkan Deniz Baykal bu konudaki ısrarını sürdürüyor.

''Kimseyi yerinden etmeye niyetimiz yok. Kimseye karşı bir mücadele içinde değiliz'' diyen Baykal yeni tüzüğün CHP'ye önümüzdeki seçimlerde çok ciddi kazanç sağlayacağını söyledi.

Baykal isim vermeden tüzük değişikliği ile yetkileri sınırlandırılacak olan Genel Sekreter Önder Sav'a isim vermeden da ağır eleştiriler yöneltti. Baykal, "Kimsenin kişisel etkinliğini idame ettirmek, CHP'nin görevi değildir" dedi.

Baykal, Antalya'nın Alanya ilçesinde, Eski CHP Parti Meclisi Üyesi Raif Karagöz'ün kızının düğün törenine katıldı. Nikah töreni öncesinde gazetecilerle sohbet eden Baykal kurultay çağrısı ve Parti Genel Sekreteri Önder Sav'la arasında yaşanan polemikle ilgili soruları yanıtladı.

TÜZÜĞÜN UYGULANMAMASI HUKUKİ DEĞİL

Kurultay çağrısı ile Türkiye ve CHP için iyi olduğuna inandığı bir anlayışı ifade etmeye çalıştığını vurgulayan Baykal isteğinin gerekçelerini şöyle açıkladı:
''Bizim partimiz genel merkezinin çalışma yöntemini köklü ve anlamlı biçimde değiştirecek bir tüzük yaptı. Ancak son kurultayda bu tüzüğün uygulanması konusunda hukuken çok tartışmalı bir karar alındı. Tüzüğün, yürürlüğe girmesini engellemek partiye, Türkiye'ye yararlı değildir. Bunun uygulanmasını önermek çok sorumlu bir partili davranışıdır. Bunun hiç bir şekilde parti içinde bir çekişme, tartışma, yarışma arayışıyla ilgisi yoktur.''

ÖNDER SAV'A TAŞ

CHP'nin önümüzdeki seçimlere Kılıçdaroğlu'nun başkanlığında gireceğinin netlik kazandığını ifade eden Baykal, üstü örtülü Sav'a yüklenerek şunları söyledi:

"Kimsenin kişisel etkinliğini idame ettirmek, CHP'nin görevi değildir. CHP hızlı ve etkin bir genel merkez çalışmasına alışmalıdır. Bunu sağlayacak olan da tüzüktür. Bunu hayata geçirmek için bir eylem sergiliyor değilim. Bu işler zorla olmaz. Ben bunu bir öneri olarak ortaya atıyorum. Bunun takdiri partinin yetkili organlarındır. İster gereğini yaparlar, ister yapmazlar. Ben partinin yararını, iyiliğini isteyen bir insan olarak partililerime ve kamuoyuna (Şu tüzüğü çağdaş bir tüzük haline getirin. Parti potansiyelini daha verimli kullanın. Bunu sağlayın) diyorum. (Hayır sağlamayacağız. Biz memnunuz. Kişisel etkinlikleri, hegemonyaları koruyalım. Buna ihtiyaç var. Biz bunu içimize sindirdik) diyorlarsa hayırlı olsun.''

GENEL BAŞKAN OLMAK İSTİYOR MU?

Baykal, ''Referandumun ardından tekrar sizin genel başkan olmanızdan mı korkuluyor'' sorusu üzerine de şunları kaydetti:

''Benim böyle bir kararım yok. Böyle bir şey söz konusu değil. Hepimiz partinin yararını gözetiyoruz. Ortada partinin seçilmiş bir genel başkanı var. Genel başkan önümüzdeki seçime partiyi yöneterek gitmeyi arzu ediyor. Bu arzuya saygı göstermek, buna yardımcı olmak hepimizin görevidir. Ben genel başkanın daha başarılı olacağına inandığım bir öneriyi ifade ediyorum."

KİMSEYİ YERİNDEN ETME NİYETİMİZ YOK

Baykal, referandum sonuçlarına göre Kılıçdaroğlu ve ekibini başarılı bulup bulmadığı yolundaki bir soru üzerine de şöyle konuştu:

"Biz referandumdan çıktıktan sonra partimizin önümüzdeki seçime en etkili şekilde girmesi gerektiğine inanıyoruz. Kimseyi yerinden etmeye niyetimiz yok. Kimseye karşı bir mücadele içinde değiliz. Ama partinin kişisel kilitlenme tablosuna kurban edilmemesi gerektiğini, partinin potansiyelini en etkin şekilde kullanmasının zorunlu olduğunu, deneyimimizin bize bunu gösterdiğini, bunun sonucunda bizim o tüzüğü hazırladığımızı ve bunun yürürlüğe konulması gerektiğini söylüyoruz."