BIST 9.722
DOLAR 32,55
EURO 35,01
ALTIN 2.427,00
HABER /  DÜNYA

Demokratikleşme paketi için tarih verdi

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, demokratikleşme paketini gelecek hafta içinde açıklayacağını duyurdu.<br/>Partisinin Genişletilmiş İl Başkanl...

Abone ol

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, demokratikleşme paketini gelecek hafta içinde açıklayacağını duyurdu.
Partisinin Genişletilmiş İl Başkanları Toplantısı’nda konuşan Başbakan Erdoğan, AK Parti olarak yerel seçim çalışmalarını belli bir yoğunluğa ulaştırdıklarını belirterek, bu yoğunluğu arttırarak sürdüreceklerini, her zaman olduğu gibi Mart seçimlerine de son derece dinamik, coşkulu ve heyecanlı bir şekilde gireceklerini belirtti.
Kendileri seçim süreçlerinin her zaman sandıklar kapandığı anda başladığını vurgulayan Başbakan Erdoğan, “Bugüne kadar üç genel seçimde, iki yerel seçimde, iki halk oylamasında akşam sandıklar kapandığı oy verme işlemleri tamamlandığı andan itibaren biz bir sonraki seçimin hazırlıklarını başlattık” dedi.

“SEÇİM EKONOMİSİ KAVRAMI AK PARTİ’YLE BİRLİKTE ARTIK TARİHİ KARIŞMIŞTIR”
Kendilerinin seçimden seçime görünür hale gelen bir parti asla olmadıklarının altını çizen Başbakan Erdoğan, bugüne kadar sadece seçim öncesinde ortaya çıkan partiler, sadece seçimlere görünür veya sadece seçimler olacağı zaman ortaya çıkan partilerin bir iki kere zıpladıklarını ardından sandığa gömülüp gittiklerini kaydetti. Başbakan Erdoğan, “Bizim hiçbir zaman böyle bir tavrımız olmadı. Hemen yarın seçim olacakmış gibi hazırlıklı olduk. Öte yandan başta ekonomi olmak üzere bir çok alanda da hiçbir zaman bizler seçim ekonomisinden yana olmadık. Kararlı olduk, disiplinli olduk, mali disiplinden asla taviz vermedik. Şurası son derece önemli; seçim ekonomisi kavramı AK Parti’yle birlikte artık tarihi karışmıştır. 3 Kasım seçimleriyle emanete aldığımız andan itibaren tüm seçimlerin hiçbirinde ekonomik disiplini bozmadık. Mart seçimlerine de ekonomik disiplini bozmadan, para politikalarımızdan taviz vermeden giriyoruz. Çünkü biz şunu hep söyledik, bugünde söylüyoruz. Bu milletin varlığı, bu ülkenin varlığı, AK Parti’nin de diğer her şeyin de üzerindedir. Seçimler yaklaşırken bizim ilimize, ilçemize acaba biraz daha fazla para aktarsak, acaba bir miktar daha şunu yapsak, bunu yapsak… Çok açık söylüyorum kusura bakmasınlar, kimse bize bu anlayışla, bu teklifle gelmesin. Çünkü biz 4 yıllık iktidarımıza, yerelde de 5 yıllık iktidarlarımızda zaten olması gerekenleri hep planlı, programlı yaptık. Yerine getirdik, bundan sonrada aynı şekilde bunları yapacak, yerine getireceğiz. Ama biz bunları kalkar da seçim yaklaşıyor, seçim yaklaşırken biz bunları yapalım, böyle bir gayretin içerisine girersek kendimize ihanet etmiş oluruz, halkımıza da saygısızlık yapmış oluruz” diye konuştu.
Bugüne kadar bunu yapmış siyasetçilerin ve politikacıların anlayışlarını ayaklarının altına aldıklarını dile getiren Başbakan Erdoğan, seçim kazanma hırsıyla ülke hazinenin talan edilmesini, karşılıksız para basılmasını, her kesime bol keseden dağıtılmasını kendilerinin emanete hıyanet olarak gördüklerini, böyle görmeye devam edeceklerini kaydetti. 11 yıllık iktidarlarında hiç karşılıksız para basılmadığını vurgulayan Başbakan Erdoğan, konuşmasına şöyle devam etti:

“-ALTI SIFIR ATILIRSA ENFLASYON PATLAR- DİYORLARDI. PATLADI MI ENFLASYON; HEP SÖYLÜYORUM ÇATLADI”
“Duyamazsınız. Yok böyle bir şey ama şöyle geçmişe bakın Türkiye karşılıksız para basmak suretiyle emisyon hacmini alt üst eden süreçler yaşamıştır. Onun içinde arka arkaya devalüasyon gelmiştir. Enflasyonlarda hep boğulmuşuzdur. Üç haneli rakamları görmüşüzdür. Hep bunlar bedel onlar kimin tarafından ödenmiştir, halk tarafından ödenmiştir ve cebinde büyük paralar olduğunu zanneden benim vatandaşım, zannediyor ki, ‘cebimde milyar var’ ama cebimde milyar var derken cebindeki paranın hiçbir alım gücü yok. Hep hani örnek veririm ya; biz delikli 2.5 kuruşla tuvalete giderdik. Ama öyle günler geldi ki bir milyona tuvalete gider hale geldik. Altı sıfır atacağız dedik, herkes dalgasını geçti ve biz altı sıfırı attık değil mi? Bugün bize bol bol hakaret eden malum pravdalar ne diyorlardı, köşe yazıları olarak Türkiye’nin amiral gemisi gibi buralarda yazanlar, ‘Altı sıfır atılırsa enflasyon patlar diyorlardı.’ Patladı mı enflasyon; hep söylüyorum çatladı. Ama biz bunu başardık. Artık öyle cebimizde altı sıfırlı paralar yok. Bu olayın bile kıymetini anlamak veya anlatmak bu çok önemli. Şu altı sıfır olayı var ya sıradan bir olay değil. Ama bugün ekonomi adına yazı yazanların hiç birisi ne yazıyor, ne konuşuyor. Niye işlerine gelmiyor. Çünkü altı sıfır olayı ekonomide devrimdir ve bu devrimi görmek istemediler. Hala uyutuyorlar. Şuanda benim vatandaşımın cebindeki paranın satın alma gücü bu altı sıfırın atılmasıyla sıçrama yapmıştır. Artık benim vatandaşım hamallık yapmıyor. Beyler gibi dolaşıyor. İşte uluslararası paralar karşısındaki değeri bununla arttı paramızın.”

“TÜRKLÜĞÜN İSTİSMARINI YAPANLAR İSE BOL BOL SIFIR İLAVE ETTİLER”
“Artık Ben Türküm derken şimdi onurla söylüyoruz. Türklüğün istismarını yapanlar ise bol bol sıfır ilave ettiler” diyen Başbakan Erdoğan, “Akşam yattık bir başka, sabah kalktık bir başka. Bizden önce bu ülkede onlar iktidar değiller miydi ve ekonomiyi çökertenler bunlar değil miydi. Enflasyonda devletin borçlanma faizlerinde yüzde 63’le biz devraldık ama şimdi bakın tek hanelideyiz. Nerelere düştü. Bunu konuşmakta bile hala utanmıyorlar. Fakat halkımız bütün gerçekleri biliyor ve bu bir farktır, seçim ekonomisini AK Parti iktidarı yapmaz diyorlar. Çünkü seçim ekonomisi başka bir şeydir. Ama şimdi bizim sosyal devlet anlayışıyla yaptıklarımızı da bunlar seçim ekonomisi diye vatandaşa anlatıyorlar. Bu ne tür bir anlayıştır. Ya biz bunu bugün yapmıyoruz ki… Biz ne diyoruz Türkiye Cumhuriyeti, demokratik, sosyal, laik bir hukuk devleti diyoruz. Özellikleri var. Ama sosyal devlet anlayışı bizden önce gelenler getirdiler mi, getirmediler. Ama biz getiriyoruz. Bizim hükümet olarak kurumlarımız aracılığıyla ihtiyaç sahibi vatandaşlarımıza sağladığımız yardımı sosyal bir devlet olmanın gereğidir” şeklinde konuştu.

DEMOKRATİKLEŞME PAKETİ AÇIKLANIYOR
Demokratikleşme paketini gelecek hafta içinde açıklayacağını duyuran Erdoğan, “Kimilerinin daha dereyi görmeden paçayı sıvadığını görüyoruz. Henüz açıklanmamış paketle ilgili yorumların hepsi afakidir. Paket açıklanınca toplumun her kesimi memnun olacak” diye konuştu.
Paketi Türkiye’deki şartlar oluştuğu için 11 yıllık zincirin bir halkası olarak gerçekleştirdiklerini belirten Başbakan, “Demokrasi ya da demokratikleşme uzun bir süreçtir. Çalışmalarını tamamlayıp açıklayacağımız paket de bir son değildir, bir aşamadır. Ama çok önemli bir aşamadır. Bu süreç kardeşliğimizi daha da pekiştirecek bir süreç” dedi.
(İHA)