BIST 9.516
DOLAR 32,49
EURO 34,76
ALTIN 2.491,59
HABER /  DÜNYA

Demokrasi yönlendirme ile teminat altına alınamaz

Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, “Demokrasi yönlendirmeyle, demokrasi bireylerin belli kalıplar içerisinde düşünmeye zorlanması ile teminat...

Abone ol

Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, “Demokrasi yönlendirmeyle, demokrasi bireylerin belli kalıplar içerisinde düşünmeye zorlanması ile teminat altına alınamaz” dedi.
Marriatt Otel’de düzenlenen 6. Büyükelçiler Konferansı’nın açılış konuşmasını yapan Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, “Demokrasi yönlendirmeyle, demokrasi bireylerin belli kalıplar içerisinde düşünmeye zorlanması ile teminat altına alınamaz. Her bir vatandaşımıza güveneceksiniz. Her bir insanımızın kendi doğrusunu tercih edebileceğine inanacaksınız. Ve onlar arasında etnik, mezhebi ve dini bir ayrım gözetmeyeceksiniz. İnsan, insan onuru her biri için geçerli oldukça değer kazanır. Bunun ahlaki temeli nedir? Bu felsefi temelin tabi doğal sonucu olarak yasaklara karşı mücadele vardır. Bu felsefi temeli harekete geçirmek için yasakların kalkması gerekir. Hiçbir yasağın bireylerin tercih hakkına konmaması gerekir. İnsanların kişisel tercihleri arasıyla yasaklara muhatap olduğu bir sistem aslında yasaklara muhatap olan o insanların seçme hakkını, akli kapasitesini reddediyor anlamına geliyor” dedi.
10 yılda yasaklara karşı olağanüstü mücadele verdiklerini kaydeden Davutoğlu, “Demokratikleşme paketleri çıkardık, sonuncusu geçen eylül ayında olmak üzere dünyanın takdirini kazanacak şekilde. 10 yıl öncesine göre Türk demokrasisinin geri gittiğini iddia edecek bir objektif kriter olamaz. Hangi kriteri alırsanız alın Türk demokrasisi güçlenmiştir. Türk devletinin kendi vatandaşına olan güveni artmıştır, vatandaşın da devlete olan aidiyet hissi güçlenerek tahkim edilmiştir. Yasaklara karşı mücadele etmedikçe, özgürlük güvenlik dengesini koruyup özgürlük alanını genişletmedikçe demokrasiyi inşa edemezsiniz. Bundan sonra da Türkiye yasaklara insan özgür iradesini sınırlayan her türlü yasağa karşı mücadele eden ülke konumunu koruyacak” diye konuştu.

“AÇIK VE ŞEFFAF YÖNETİM DEMOKRASİLERİN OLMAZSA OLMAZIDIR”
Demokrasinin ahlaki temelinin hesap verebilirlik olduğunu belirten Bakan Davutoğlu şöyle devam etti:
“Eğer hesap verebilirlik, şeffaflık olmazsa demokrasiyi inşa edemezsiniz. Her bir vatandaş ve her bir birey hesap verebilir konumdadır. Yetki ve sorumlulukları itibari ile bunun dışında kalan kimse de yoktur. Burada da başından beri yolsuzluklara karşı mücadeleyi temel ilke edinmesini hükümetlerimizin ve onlara karşı yoğun bir mücadele yürütmesinin temelinde de bu vardır. Herkes için eşit hesap verebilirlik ilkesi zarurettir.”
(İHA)