BIST 10.740
DOLAR 32,21
EURO 35,01
ALTIN 2.511,05
HABER /  GÜNCEL

Demokrasi için sessiz dua

Türkiye'deki krizi değerlendiren Newsweek AK Parti'nin Türk tarihinin en modern ve liberal hareketi olduğunu yazdı

Abone ol

Derginin 14 Mayıs tarihli sayısında Fareed Zakaria tarafından kaleme alınan ''Demokrasi İçin Sessiz Dua'' başlıklı makalede, Türkiye, Orta Doğu bölgesinde liberal demokrasinin en fazla geliştiği ülke olarak gösterildi.

Adalet ve Kalkınma Partisi'nin (AK Parti) ''Türkiye tarihinin gördüğü en açık, modern ve liberal siyasi hareket'' olduğunu kanıtladığı belirtilen makalede, ''bu olağanüstü başarının ülkenin laik kesiminin aşırı tepkisi yüzünden tehlikeye düşebileceği'' görüşü savunuldu.

GÜL'E GİZLİ GÜNDEM SORUSU

Makalede, asıl sorunun ''AK Parti'nin cumhurbaşkanı adayı Abdullah Gül'ün bu göreve gelirse partinin uygulamaya koyacağı gizli bir İslami gündemi olup olmadığı'' sorusu olduğu ve bu sorunun Zakaria tarafından Abdullah Gül'e geçen hafta telefonda sorulduğu aktarıldı.

Gül'ün bu soruya açıkça ''Hayır'' cevabı verdiği ve ''Ama şimdi dediklerimi dinlemekten çok bizim 4,5 yıldır hükümet olarak neler yaptığımıza bakın.'' dediği belirtildi.

TÜRKİYE'DE ŞERİAT'I GETİRMEK MÜMKÜN DEĞİL

Dergide, şeriatla ilgili bir soruya Gül'ün ''Türkiye'de şeriatı getirmek gibi bir şey mümkün değil. Biz ülkenin yasalarını her alanda AB'nin standartlarıyla uyumlu hale getiriyoruz'' dediği belirtildi.

KİMSEYİ BAŞÖRTÜSÜ TAKMAYA DAVET ETMEDİM

Dergiye konuşan Gül, ''Kimseyi baş örtüsü takmaya davet etmek ya da zorlamak gibi bir niyetim yok. Bu, kişisel bir tercihtir. Ailemdeki tüm kadınlar baş örtüsü takmıyor. Ben kendi ailemdeki kadınlara baş örtüsü konusunda bir şey söylemezken, neden diğerlerine söyleyeyim? Böyle bir şey yapmaya kalksam, zaten en başta kendi ailemden olumsuz tepki alırım'' dediği belirtildi.