BIST 10.740
DOLAR 32,20
EURO 35,00
ALTIN 2.516,17
HABER /  POLİTİKA

Abdullah Gül adaylıktan çekildi

Abdullah Gül, beklenen kararı açıkladı. 367, cumhurbaşkanlığı için geçit vermeyince son kararını verdi...

Abone ol

Dışişleri Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Abdullah Gül, cumhurbaşkanı adaylığından çekildiğini açıkladı.
    
Gül, TBMM'de düzenlediği basın toplantısında, 9 Mayıs Çarşamba günkü cumhurbaşkanı seçim turunun yapılmasını anlamsız gördüğünü söyledi.
    
TBMM'nin itibarını, siyasetin onurunu düşündüğü için nafile turların gereksiz olduğuna inandığını belirten Gül, bunların acı tecrübelerini daha önceki yıllarda gördüklerini, Türk siyasetinin şahit olduğunu vurguladı. Gül, şöyle
konuştu:
    
''Bu nafile turlar, TBMM'nin itibarını zedeledi, siyasetin onurunu zedelemiştir. Siyasetçileri, halk nezdinde küçük düşürmüştür. Siyaset anlayışımız, benim siyaset tarzım, arkadaşlarımın siyaset tarzı; bu eski siyaset tarzından çok uzaktır. O bakımdan, bugün, adaylığımın bundan sonra devam etmesinin doğru olmadığı kanaatindeyim. Ve cumhurbaşkanı adaylığından vazgeçiyorum. Artık, bundan sonra söz milletindir. Kendimizi de millete emanet ediyorum. Doğrusu neyse millet buna, günü geldiğinde karar verecektir.''

CHP'ye destek verdiler

Cumhurbaşkanı seçiminin ilk tur oylamasının 27 Nisanda yapıldığını anımsatan Gül, CHP'nin, 1989'da Turgut Özal'ın seçiminde olduğu gibi ilk tur oylamayı boykot ettiğini söyledi.
    
Abdullah Gül, ANAVATAN ve DYP'nin de Genel Kurula gelmeyerek, cumhurbaşkanı seçiminde CHP'nin aldığı çizgiye destek verdiğini belirtti.
    
Böylece cumhurbaşkanı seçiminin, TBMM'nin dışına taşındığını ve bu zeminin hazırlandığına işaret eden Gül, CHP'nin, toplantı yeter sayısı bulunmadığı gerekçesiyle cumhurbaşkanı seçiminin ilk tur sonuçlarını Anayasa Mahkemesine götürdüğünü anımsattı. Gül, Anayasa Mahkemesinin de son 3 cumhurbaşkanı seçimlerinde uygulanan kuralların hilafına, 367 milletvekilinin Mecliste hazır bulunmasını gerekli gördüğünü ve kural haline getirdiğini vurguladı.
    
Gül, ''bunun sadece cumhurbaşkanı seçimini değil, TBMM Başkanlığı seçimlerini de kilitleyen bir durumu ortaya çıkardığını'' ifade etti.

Basın toplantısında gazetecilerin sorularını cevaplayan Abdullah Gül, "Adaylıktan çekildim, seçim süreci devam ediyor" diye konuştu.
     
Gül, bundan sonraki süreçte cumhurbaşkanını halkın seçmesi yolunda çalışacaklarını ifade etti.