BIST 9.916
DOLAR 32,44
EURO 34,74
ALTIN 2.438,67
HABER /  SEÇİM

Demirtaş'tan silahlar betona gömülmeli sözüne cevap

HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Başbakan Davutoğlu'nun 'PKK silahları betona gömmelidir' sözlerine cevap verdi.

Abone ol

HDP Eş Genel Başkanı Demirtaş, "Silahların betona gömülmesi" söylemini değerlendirip, "Hangi betona gömecekler. Bunun bile yasasının olması lazım." dedi.

İngiltere'de temaslarda bulunan HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, BBC Türkçe'nin sorularını yanıtladı. Periscopa'den canlı verilen mülakatta Demirtaş, 1 kasım sonrası ve çözüm süreci ile ilgili soruları yanıtladı.

DEMİRTAŞ'TAN ERDOĞAN VE DAVUTOĞLU'NA CEVAP

HDP Eş Genel Başkanı, Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Başbakan Davutoğlu'nun silahların betona gömülmesi çağrıları hatırlatılınca, Türkiye toplumu ve herkesin silahların tamamen devre dışı kalması beklentisi içerisinde olduğunu söyledi. Demirtaş, bu beklentinin çok mantıklı olduğunu kaydederek şöyle dedi:

"Fakat bunu Ankara'dan, Kandil'e dönerek, çağrı yaparak olmayacağını cumhurbaşkanı bizden daha iyi biliyor. Yani hadi silahlarınızı betona gömün diye Kandil'e seslendiğinde, oradakiler de hadi getirelim gömelim demezler, demiyorlar. Bu iş için bile bir yasa çıkarması lazım parlamento. Silahlarını nereye bırakacaklar, hangi betona gömecekler? Bu betonun çimentosu, kumunu nerden alacak? Bunun bile bir yasasının olması lazım. Dolayısıyla parlamento bu kadar ciddiyetsiz yaklaştıkça yani silah bırak çağrılarıyla bu iş olmuyor. Ben sayın cumhurbaşkanının yada sayın Davutoğlu'nun bugün PKK'nin silah bırakmasını yürekten istediğine inanmıyorum. İnansaydılar bu çağrıyı yapmazlardı, bu yasayı çıkarırlardı. 3 yıldır bir tek yasa çıkarmadılar bu silah bırakmayla ilgili. Niye çıkarmadılar? İstiyorlarsa bir tek maddelik yasaya bakar. Hangi şartlarda, nereye bırakacaklar? Bir tek maddelik yasa. Israr yasalar düzeyinde müzakere ve görüşmeler yapılsın. Kendileri çıkarmadılar. Çünkü, savaşla siyaseti dizayn etmek onlara yarıyor. Milliyetçi oyları toplayabiliyorlar, konsülide edebiliyorlar bunu. İstediklerini alamadılar çünkü HDP var. Savaşın niye çıktığını, barışın niye önemli olduğunu anlatabildi. Yoksa, bu savaştan beklentileri yüzde 50'nin üzerinde bir oy potansiyeli toplamaktı."