BIST 9.080
DOLAR 32,37
EURO 34,96
ALTIN 2.325,14
HABER /  DÜNYA

Demirtaş’tan çözüm süreci ve Gezi değerlendirmeleri

Barış ve Demokrasi Partisi (BDP) Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, "çözüm süreci" ve "Gezi Parkı olayları" ile ilgili değerlendirmelerd...

Abone ol

Barış ve Demokrasi Partisi (BDP) Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, "çözüm süreci" ve "Gezi Parkı olayları" ile ilgili değerlendirmelerde bulundu.
BDP Tunceli 2. Olağanüstü İl Kongresi, Atatürk Kapalı Spor Salonu’nda gerçekleştirildi. Kongreye BDP Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, BDP Diyarbakır Milletvekili Nursel Aydoğan, Belediye Başkanı Edibe Şahin, ilçe belediye başkanları, siyasi parti ve sivil toplum örgütü temsilcileri, sanatçı Ferhat Tunç ve çok sayıda partili katıldı. Kongreye gelişinde partililerin yoğun ilgisiyle karşılaşan Demirtaş, gündemdeki konulara ilişkin açıklamalar yaptı.
Gezi Parkı’nda başlayıp Türkiye geneline yayılan eylemlere değinen Demirtaş, "Bugün müzakere sürecinin başlamış olması, silahların susmuş olması, kanın durmuş olmasının yarattığı psikolojik, sosyolojik ortam, Türkiye’deki halk hareketinin zeminini oluşturmuştur. Bu halk hareketinin, bu öfkenin dışa vurulmasının zeminini oluşturmuştur. Yıllardır bu halkın öfkesini örten bu kirli savaş gerçeği, Türkiye’nin batısındaki insanların öfkesini dışa vurmasını engelliyordu. Bu savaş durunca halkın tepkileri, öfkesi sokağa akmaya başladı. Gerçek budur. Bu yüzden savaşın durması gerekiyordu. Toplumun, muhalefetin demokratik sesini yükseltmesi gerekiyordu" dedi.
Savaşın devam etmesi, ölümlerin olması halinde durumun farklı olacağını ileri süren Demirtaş, "Eğer Türkiye’nin her bir tarafına asker, polis, gerilla cenazeleri gidiyor olsaydı, aylardır her gün onlarca insan bu savaşta yaşamını yitiriyor olsaydı, Gezi Parkı’nda bugün bir özgürlük ruhu, demokrasi arayışı gösterileri değil; ırkçı, milliyetçi gösteriler olacaktı. Cenazelerin, tabutların arkasından intikam sloganları atılıyor olacaktı. Eğer demokratik siyaset, demokratik muhalefet, siyasi mücadele ortamı bu koşullarda ortaya çıkıyorsa, herkesin bunun müzakereyle, barış süreciyle bağını doğru kurması lazım" diye konuştu.
Gezi Parkı eylemcileriyle yan yana olacaklarını belirten Demirtaş, "Ama biz aynı zamanda kalıcı barışı demokrasiyle taçlandırmak için müzakere yürüten bir hareketiz. Bu müzakerelerin durması, tıkanması demek yeniden ölümlerin başlaması demektir. Yeniden ölümlerin başlaması demek hükümetin eline daha ağır baskı imkanlarının geçmesi demektir" şeklinde konuştu.
Konuşmasının ardından, partisine katılan CHP’li Ovacık Belediye Başkanı Mustafa Sarıgül’e parti rozeti takan Selahattin Demirtaş, merkeze bağlı Alacık köyünde kurulan demokratik çözüm çadırını ziyaret ettikten sonra, kentten ayrıldı.
(İHA)