BIST 9.682
DOLAR 32,59
EURO 34,86
ALTIN 2.492,25
HABER /  POLİTİKA  /  HDP

Demirtaş'a Diyarbakır'da suikast girişimi

HDP Eş Başkanı Selahattin Demirtaş'ın makam aracına silahla ateş açıldığı, kurşun geçirmez camda mermi izini rastlanıldığı iddia edildi. Demirtaş'ın makam aracı Emniyet Müdürlüğü'ne götürüldü.

Abone ol

Diyarbakır'da bulunan Demirtaş'ın aracına, kimliği belirsiz kişi ya da kişilerce ateş açıldığı iddia edildi. Demirtaş, aracın kurşun geçirmez olduğu ve olayı farketmediklerini, aracın arka camında kurşun izi bulunduğunu söyledi.

Diyarbakır Valiliği'nden konuya ilişkin açıklama da ise Demirtaş'ın makam aracının arka camındaki hasarla ilgili yapılan incelemede herhangi bir ateşli silah atış artığına rastlanılmadığını açıkladı.

HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş'ın Diyarbakır'da kullandığı ve Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi'ne ait 21 EL 114 plakalı makam aracının arka camında zedelenme olduğunu saat 18.00 sıralarında fark eden koruma polisleri durumu üstlerine bildirdi.

Bunun üzerine Çevik Kuvvet Sitesi'ne çekilen araçta inceleme yapıldı. İncelemede, aracın sağ arka camında 3x3 santimetre çapında muhtemel sert cisim çarpması veya sekmesi kaynaklı hasar tespit edildi. 

DEMİRTAŞ: OLAYI FARKETMEDİK

Bu arada olayla ilgili olarak Demirtaş'ın, olay anına farketmediklerini; ancak korumaların aracın arka bölümünde baş hizasında mermi izine rastladığını söylediği belirtildi.

DEMİRTAŞ'TAN KÜRTÇE PAYLAŞIM

Bu arada suikast haberlerinin ardından HDP Eş Başkanı Selahattin Demirtaş, kişisel twitter adresinden Kürtçe "Ölüm Allah'ın emridir" sözlerini paylaştı. 

YÜKSEKDAĞ'DAN TWEET

HDP Eş Genel Başkanı Figen Yüksekdağ akşam tweet attı: “Kurşun ata ata biter... Zulüm de sonsuz, ölümsüz değildir. Demirtaş’a sıkılan kurşun, o namlunun ardındakileri vurur bir gün.”  

POLİS KAMERALARI İNCELİYOR

Diyarbakır polisi, araçtaki ilk incelemeden sonra HDP’lilere taşın zırhlı camda öyle bir iz bırakmayacağını, kurşun olma ihtimalinin yüksek olduğunu söyledi. HDP Ankara Milletvekili Sırrı Süreyya Önder, Hürriyet’e Demirtaş’la görüştüklerini ve polisin, incelemeye alınan aracın geçiş güzergahındaki kameraların kayıtlarını incelemeye aldığını söyledi.

PARK YERİNDE GÖZDAĞI İÇİN OLABİLİR

HDP ve polis yetkilileri, aracın daha önce park halindeyken de gözdağı için hedef alınmış olabileceğine dikkat çektiler. Korumaların Demirtaş’ı almak için yola çıkmadan önce camda izin olup olmadığını fark etmediği öğrenildi.

YÜKSEKDAĞ SUİKAST İDDİASINDA BULUNMUŞTU

HDP Eş Genel Başkanı Figen Yüksekdağ, 23 Ekim’de seçim çalışmaları için gittiği Siirt’te suikast iddiasında bulunmuştu. Yüksekdağ, “Türkiye artık hiç güvenli bir ülke değil. Bunun sorumlusu da siyasi iktidar. Suruç’ta, Diyarbakır’da, Ankara’da yaşanan katliamlarda Türkiye’deki siyasi iktidarın, katliam şebekeleriyle geliştirdiği işbirliğinin ürünü ve sonucudur. HDP de bu saldırı odaklarının hedef tahtasına yerleştirildi. Bana ve Selahattin Demirtaş’a yönelik suikast planlamaları olduğu bilgisi var” demişti. HDP Grup Başkanvekili İdris Baluken imzasıyla 5 Ağustos’ta İçişleri Bakanlığı’na gönderilen dilekçede de “Tarafımıza ulaşan kesine yakın bilgilere göre, Suriye’den IŞİD’e bağlı bir timin Eş Genel Başkanımız Sayın Selahattin Demirtaş’a suikast için Türkiye’ye giriş yaptığı öğrenilmiştir. Kişilerin eşkalleriyle ilgili bilgimiz bulunmamaktadır. Bu konuda gereğinin yapılmasını arz ve rica ederiz” ifadeleri yer almıştı.

VALİLİK: ATEŞLİ SİLAH ATIŞ ARTIĞINA RASTLANMADI

Diyarbakır Valiliği, HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş'ın makan aracının arka camındaki hasarla ilgili yapılan incelemede her hangi bir ateşli silah atış artığına rastlanılmadığını açıkladı. Valilik açıklamasında şöyle denildi:

"22.11.2015 günü akşam saatlerinde Halkların Demokratik Partisi Eşbaşkanı Sayın Selahattin Demirtaş'ın ilimizde bulunduğu süre içerisinde kullanımına tahsis edilen, Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi'ne ait zırhlı araç park halinde ve içerisinde kimse yok iken koruma görevlileri tarafından aracın arka camı sağ tarafında bir hasar olduğu tespit edilmiştir. Konuyla ilgili Sayın Selahattin Demirtaş'ın talebi üzerine bahse konu araç Diyarbakır İl Emniyet Müdürlüğü hizmet binasında gerekli kriminal incelemelere tabii tutulmuş, yapılan incelemelerde ilk belirlemelere göre aracın arka camı sağ tarafında 3×3 cm büyüklüğünde bir hasar olduğu gözlemlenmiştir. Yapılan kriminal inceleme sonucunda herhangi bir ateşli silah atış artığına rastlanılmamıştır. Hasarın sert bir cisim çarpmasından dolayı meydana geldiği değerlendirilmektedir. Sayın Selahattin Demirtaş'ın ilimizde bulunduğu süre içerisindeki programı Diyarbakır İl Emniyet Müdürlüğü tarafından tahsis edilen koruma görevlilerince takip edilmiş olup, kendisine veya aracına yönelik herhangi bir saldırı olayı gerçekleşmemiştir. Kamuoyuna saygıyla duyurulur."