BIST 9.058
DOLAR 32,32
EURO 35,11
ALTIN 2.293,10
HABER /  GÜNCEL

400 eylem SİB'e takıldı

Genelkurmay’dan MİT’e geçtikten sonra “Sinyal İstihbarat Başkanlığı” adını alan Genelkurmay Elektronik Sistemler Komutanlığı, son teknoloji ile donatıldı.

Abone ol

Genelkurmay'ın gözü-kulağı GESKOM'un (Genelkurmay Elektronik Sistemler Komutanlığı) 2012'de MİT'e devredilmesinin ardından askeri istihbaratın ciddi sıkıntı içinde olduğu, istihbarat paylaşımında sıkıntılar yaşandığı ve Türk Silahlı Kuvvetleri'nin GESKOM'u geri almak istediği iddiaları ortaya atıldı. Ancak MİT'teki yeni adıyla Sinyal İstihbarat Başkanlığı'nın yani SİB'in TSK'ya devrine ilişkin herhangi bir proje ve çalışma olmadığı gibi, kurumlar arasında tarihin en etkili istihbarat paylaşımının yapıldığı ifade ediliyor. Güvenilir kaynaklardan alınan bilgilere göre, yıl başından bugüne kadar geçen 11 aylık sürede teknik istihbarat paylaşımı sonucu 400'e yakın terör eylemi, saldırı girişimi engellendi, canlı bombalar yakalandı.

DEVİR GEREKÇESİ

GESKOM'un MİT'e devredilmesi konusu ilk kez 30 Kasım 2010'da, Yüksek Askeri Şûra (YAŞ) toplantısında gündeme geldi. Gerekli hazırlıklar yapıldıktan sonra o dönemki Başbakan Tayyip Erdoğan'ın 31 Ocak 2011 tarihinde imzaladığı yazıyla, devletin "muhabereelektronik istihbarat" kabiliyetini ve etkinliğini artırmak, zaman ve kaynak israfını önlemek amacıyla GESKOM'un MİT'e devrine ilişkin direktif verildi.

SEVİYE: MÜKEMMEL
Habertürk'ün haberine göre, GESKOM'un MİT'e devrinden sonra da elde edilen istihbarat, Genelkurmay Başkanlığı ve ilgili ast komutanlıklara iletilmeye devam edildi. 4 yıl boyunca askeri istihbaratın temini kapsamında geçmişte başlatılan tüm projeler devam ettirildi, yeni projeler hazırlandı. Birimin yetenekleri son teknoloji ile geliştirildi. SİB'de askeri personel görev yapmaya devam ediyor. Yetkililer, MİT içerisindeki uyum ve koordinasyonun "mükemmel" seviyede devam ettiğini belirtirken, son dönemde başta PKK ve DAEŞ olmak üzere tüm terör örgütlerine karşı etkili sonuç alındığını ifade ediyor. Terör örgütü PKK'ya yönelik son dönemdeki içeride ve dışarıdaki başarılı operasyonlarda, bu koordinasyonun ve SİB'in geliştirilen kapasitesinin etkili olduğu vurgulanıyor.

13 ÜSSÜ VAR, MERKEZİ ANKARA
Merkezi Ankara'da olan SİB'in ülke genelinde 13 üssü var. İstihbarat verileri ana karargâhta toplanıyor. Bölgesel izleme ve dinleme kapasitesine sahip uydu ve yer sistemlerini kontrol eden SİB'in altyapı ve kapasitesi, personel sayısı ve niteliği her geçen gün artıyor. Farklı dil ve lehçelere hâkim personel istihdam ediliyor. Yıl başından bu yana 400'e yakın irili ufaklı terör eylemi, saldırı ve canlı bomba girişimi SİB'in paylaştığı teknik istihbarat sonucu engelendi.