BIST 9.831
DOLAR 32,58
EURO 35,04
ALTIN 2.460,10
HABER /  GÜNCEL

Demirtaş: PKK derhal elini tetikten çekmeli

HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, "Her iki tarafa da çağrı yapıyoruz. PKK elini tetikten çekmeli, askeri operasyonlara da son verilmeli" dedi. Başbakan Yardımcısı Akdoğan ise, HDP'nin PKK ile 'ilişkilerini yeniden belirlemesi gerektiğini' söyledi.

Abone ol

HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, çatışmasızlığın sona ermesiyle ilgili Van'da yaptığı açıklamada 'PKK'nın elini tetikten çekmesi, askeri operasyonlara da son verilmesi gerektiğini' ifade etti. Başbakan Yardımcısı Yalçın Akdoğan ise çözüm sürecinin devamı için 'PKK'nın Türkiye'den çekilmesi, HDP'nin de PKK ile ilişkilerini yeniden belirlemesi gerektiğini' kaydetti.

Partisinin Van'da düzenlediği 'Savaşa Karşı Barış' mitingine katılan Demirtaş, "İki tarafa da çağrı yapıyoruz" dedi ve şöyle devam etti:

"Bugün çağrı yapıyoruz. PKK derhal elini tetikten çekmeli. Tahkim edilmiş karşılıklı ateşkese uyacağını ilan etmelidir. Hükümet derhal askeri operasyon seçeneğini bir kenara bırakmalı. Müzakere için hazır olduğunu ifade etmelidir. Bütün toplumun beklentisi budur."

Demirtaş, Türkiye'de 'çatışmaların neden yeniden başladığı, nelerin değiştiği' sorunun sorulduğunu belirtip "Bunun verilecek tek cevabı var. HDP yüzde 13 oy aldı. Başka da bir değişiklik olmadı. AKP'nin iktidardan düşmüş olmasıdır" dedi.

Çağrısının 'her iki tarafa da olduğunu' ifade eden Demirtaş sözlerini şöyle sürdürdü:

"Hükümet operasyonları durdursa ama PKK eylemlerini durdurmazsa bunun adı ateşkesi çatışmasızlık olmaz. Ölümler durmuş olmaz. Ya da PKK eylemlerini durdurursa, AKP operasyonları durdurmasa o zaman da ölümleri durdurmuş sayılmayız. Tek taraflı olmayacağını yaşayarak öğrendik."

Demirtaş'tan taziye ziyareti

Adalet ve Kalkınma Partisi'nin 'savaş politikası izlemesinin AKP'yi bitireceğini' kaydeden Demirtaş, "Barajın altında kalmayı bile göze alırız. Bizim için önemli çözüm demokrasidir, akan kanın durmasıdır" dedi.

Demirtaş, açıklamasından sonra Şırnak'ın Silopi ilçesinde üç gün önce askeri kışlaya yönelik saldırıda hayatını kaybeden er Abdulhalik Araz'ın memleketine taziye ziyaretine gitti.

Diğer yandan, çözüm sürecini hükümet adına yöneten isimlerden olan Başbakan Yardımcısı Yalçın Akdoğan ise 'çözüm sürecinde ihanete uğradıklarını' söyledi.

Milliyet gazetesinden Serpil Çevikcan'ın aktardığına göre Çankaya Köşkü'ndeki yeni ofisine taşınmasının ardından gazetecilere konuşan Akdoğan, çatışmasızlık döneminin sona ermesiyle ilgili olarak "HDP'nin seçimden önce barajı geçmek için yaptığı taktik amaçlı hamleler bu noktaya getirdi" dedi ve şöyle devam etti:

"Kendisi belki barajı geçti ama o süreçte çözüm sürecinin düşmanlarıyla, paralel yapı başta olmak üzere, statükocular başta olmak üzere girdiği ilişki ve ittifak sürece zarar verdi ve sürecin aktörlerine karşı savaş açması burada büyük bir güven sarsılması yaşanmasına neden oldu."

Akdoğan: HDP, İmralı'ya gidemez

Akdoğan, çözüm sürecinin devamına ilişkin ise "İmralı ile ilgili birimlerimiz görüşürler. HDP heyeti görüşemez. HDP heyeti bu sürece ihanet etti ve Öcalan adına sürekli yalan söylediler. Öcalan'ı da istismar ettiler" dedi.

Milliyet gazetesinde yer alan habere göre HDP'nin 'yol ayrımına geldiğini' kaydeden Akdoğan, "HDP bir terör örgütünü, terör eylemlerini kınamanın ötesinde bu örgütle ilişkilerini yeniden belirlemek durumunda. Yani bir elinde silah, bir elinde siyaset olmuyor. Örgütle ciddi bir ilişkisi var. Örgüt destekli siyaset yapıyor bölgede. Örgüt destekli siyaset demokrasiye zarar veriyor. Ve bölgede başka bir siyasi partiye, başka bir görüşe, anlayışa, sivil topluma müsamaha göstermeyen bir anlayış var. Bu da silahın gücünden, onun ürettiği baskı ve şiddetten kaynaklanıyor. Bu ilişkinin de gözden geçirilmesi gerekiyor" diye konuştu.

Başbakan Yardımcısı, çözüm sürecinin devam etmesi için de PKK'nın 'Türkiye'den tamamen çekilmesi gerektiğini' söyledi.