BIST 9.799
DOLAR 32,50
EURO 34,95
ALTIN 2.430,88
HABER /  GÜNCEL

Batman filmi saldırısı failine ömür boyu hapis cezası

ABD'de 2012 yılında Batman filminin gösterimi sırasında etrafa rastgele ateş açarak 12 kişiyi öldüren James Holmes, müebbet hapis cezasına çarptırıldı. Holmes'a idam cezası verilmesi bekleniyordu.

Abone ol

ABD'nin Denver kentinde, 2012 yılında Batman filminin gösterildiği bir sinema salonuna düzenlediği silahlı saldırıda 12 kişiyi öldüren James Holmes müebbet hapis cezasına çarptırıldı.

Savunma avukatları, nöroloji bölümü mezunu olan 27 yaşındaki Holmes'un akli dengesinin bozuk olduğunu söylemişti.

İddianameyi inceleyen mahkeme jürisi, akli dengesi yerinde olmasa da Holmes'un eylemlerinden sorumlu olduğu kararına vardı. Jürinin idam cezası vermesi bekleniyordu.

Fakat idam cezası konusunda jürinin oy birliğine varamaması üzerine, Holmes'a şartlı tahliye olmadan ömür boyu hapis cezası verildi.

Amerikan NBC News televizyon kanalına konuşan bir jüri üyesi, 12 üyeden ikisinin idam konusunda 'kararsız' olduğunu, bir üyenin de Holmes'un akli dengesinin bozuk olduğu gerekçesiyle kesinlikle karşı çıktığını söyledi.

'Adil olan ölümdür'

AP haber ajansının aktardığına göre, karar açıklandığında Holmes'un annesi Arlene başını eşinin omuzlarına dayayıp ağladı. Saldırıda altı yaşındaki kızı Veronica'yı kaybeden Ashley Moser de kararı duyunca memnuniyetsizliğini başını sallayıp, saldırıda yaralanan bir kişinin tekerlekli sandalyesine doğru eğerek gösterdi.

Veronica'nın dedesi Robert Sullivan, "Bununla baş etmeli ve kabullenmeliyiz. O yaşıyor. Nefes alıyor, bizim sevdiklerimiz ise gitti" dedi.

Savcı George Brauchler ise "Bu adamın yaptıklarına karşı adil olan ölümdür, fakat sistem başka türlü bir karar aldı. Bu karara saygı duyacağım" diye konuşru.

Üç aylık yargı sürecinde Holmes mahkemede savunmasını vermeyi reddetti ve pişmanlık duyduğuna dair bir açıklamada da bulunmadı.

Holmes, 20 Temmuz 2012'de Denver'in Aurora kentinde Batman filminin açılış gösteriminde salonda rastgele ateş açarak 12 kişiyi öldürmüştü.