BIST 10.172
DOLAR 32,21
EURO 34,82
ALTIN 2.424,90
HABER /  POLİTİKA

Demirelin Polonozköy gururu

Demirel, Polonezköy'ün Türkiye ve Polonya ilişkilerinde önemli bir konumu olduğunu belirtti

Abone ol

9. Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel, Polonezköy'ün Türkiye ve Polonya ilişkilerinde önemli bir konumu olduğunu belirterek, “Polonezköy, bizim için bir gurur vesilesidir” dedi.

Demirel, Polonya'nın Ankara Büyükelçiliği ve araştırmacı Dr. Nurettin Elbir'in işbirliğiyle hazırlanan “Türkiye'deki Kırsal Kesimde Dağ ve Orman Köylerinin Barındırdığı Çeşitli Yöresel Kültürler: Gelenekler, Sosyal Yaşam ve Ekonomik Etkinlikler” konulu panele ve fotoğraf sergisi açılışına katıldı.

Demirel, Polonya'nın Ankara Büyükelçiliği'ndeki etkinlikte yaptığı konuşmada, 1800'lü yıllarda ayaklanma ve savaşların ardından yurtsuz kalan Polonyalıların Osmanlı İmparatorluğu'na sığındıklarını hatırlatarak, “Bu insanlar, geldikleri toprakları yurt yapmışlar, bu ülkenin insanı olmuşlar, aynı zamanda da dillerini, dinlerini muhafaza etmişlerdir” dedi.

O zamanlar adı Adampol olan Polonezköy'e yerleşen Polonyalıların, halkı Müslüman olan bir ülkede rahatsız edilmeden yaşayabildiklerine işaret eden Demirel, “Polonezköy bizim için gurur vesilesidir. Yüksek medeniyete mensup olup olmadığımızla ilgili bir sualle karşılaşırsak Polonezköy'ü gösteririz” diye konuştu.

Polonezköy'ün, her zaman dostane havada seyreden Türkiye ve Polonya ilişkilerinde de önemli bir konuma sahip olduğunu belirten Demirel, Polonezköy'ün, diliyle, diniyle ve kültürüyle yaşaması gerektiğini ifade etti.