BIST 10.219
DOLAR 32,22
EURO 34,73
ALTIN 2.444,69
HABER /  DÜNYA

Rusyada büyük salgın

Rusya'da 3 günde 45 bin tavuğun Newcastle hastalığından telef olduğu bildirildi.

Abone ol

Rusya'nın güneyinde Krasnadar bölgesindeki bir çiftlikte son 3 günde 45 bin tavuğun Newcastle hastalığından telef olduğu bildirildi.

Rusya Acil Durum Bakanlığı yetkilisi, ölen tavukların hepsinin Krasnadar bölgesindeki Lovlinskaya köyünde bulunan "Tiflis Çiftliği"ndeki hayvanlar olduğunu söyledi.

Acil Durum Bakanlığı'nın bölgedeki yetkilisi Tatyana Kobzarenko da Tiflis Çiftliği'nde 300 bin tavuk bulunduğunu belirterek, bunlardan sadece 45 bininin Newcastle hastalığından telef olduğunu kaydetti.

Rusya'nın Dağıstan bölgesinde de geçen hafta telef olan çok sayıda kanatlı hayvanın önce Newcastle hastalığından öldüğü açıklanmış, ancak ardından ölümlere kuş gribinin neden olduğu açıklanmıştı.

Newcastle hastalığı, kanatlı hayvanların solunum, sindirim ve sinir sistemini etkileyen çok bulaşıcı ve öldürücü bir hastalık. İnsanlara da rahatlıkla geçebilen Newcastle hastalığı insanlarda "konjuktivit" adı verilen göz rahatsızlığına neden oluyor.

Solunum, sindirim ve sinir sistemlerinde bozukluklar oluşturan hastalığın nedeni bir virüs olup, dezenfektan maddelere karşı oldukça dayanıksız. Virüs hasta hayvanlardan çevreye vücut atıkları ile yayılıyor.

Hasta hayvanın nefesi, dışkısı, kanı veya tüyü aracılığıyla çevreye yayılan hastalıkta virüsün bulaşması için en önemli etmen hava olurken, virüsün temas yoluyla da bulaşması mümkün olabiliyor.

Hastalık aniden başlarken, bitkinlik, solunum sayısında artma, iştahsızlık, kanatların aşağıya düşmesi, tüylerin kabarması, sulu-yeşil bir ishal, burun akıntısı ve bazen dışkıda kan görülmesi belirtilerine sahip.